Zeebenen

By Minke

13 September 2016

Na een paar weken op zee begon ik er bijna in te geloven. Zou het echt meevallen en word ik niet meer zo snel zeeziek? Maar helaas, de Golf van Biskaje heeft mij doen inzien dat het weer in de voorafgaande periode gewoon heel relax was en ik daarom niet zo heftig reageerde dan ik normaal van mezelf gewend ben.

Biskaje, van windstilte tot windkracht acht en van een spiegel tot aan hoge golven die echt van alle kanten de boot belagen. Zo voelde het in ieder geval in het pikkedonker, als je alleen met een fok op met zo’n 7 à 8 knopen door het water vliegt (en met een golf die van opzij inslaat en zorgt dat je doorweekt bent…). Overdag kan je de golven zien en is het in ieder geval makkelijker om te anticiperen.

Hier ben ik echt ingeslingerd en heb ik twee dagen op bed gelegen. Naast buiten aan het roer staan is dit toch de beste plek om te vertoeven als ik me niet lekker voel. En aangezien Flip, onze windstuurinrichting, het meeste stuurwerk voor zijn rekening neemt was de hondekooi deze periode een plek waar ik heel wat uurtjes heb doorgebracht.

Daar waar veel vertrekkers Biskaje zo snel mogelijk willen passeren hebben wij het plan opgevat om er zo ver mogelijk in te varen. Op naar Capbreton, een plaats in Zuid Frankrijk, waar vrienden van ons wonen. En wat is er nou leuker, zo leek het ons in de voorbereiding van deze reis, dan je vrienden onderweg ontmoeten, omdat je er gewoon naar toe kan varen. Dus na aankomst is de zeeziekte snel vergeten en storten we ons in het Franse leven. Met een vleugje Holland, vanwege het fijne bezoek van Celine en Arwin die hier in de buurt op vakantie zijn.

Net als in Nederland is het hier momenteel te warm voor de tijd van het jaar. En we hebben regelmatig gesprekken over deze weersveranderingen en de rol die wij daar als mensheid in spelen. De vraag wordt opgeworpen of en hoe we hier op andere plekken op de aarde met mensen over zullen spreken. We gaan het ondervinden.

Naast het vieren van Maarten zijn verjaardag met een zeiltochtje op zee, gaan we aan het einde van de middag vaak even naar het strand. Een beetje luieren, maar vooral afkoelen in de zee. Daarnaast doen we af en toe een boot-klusje, maar passen we ons ritme vooral aan de temperatuur aan. Het voelt het op dit moment erg als vakantie!

0 Comments