Zee, wind en zeilen

By Minke

10 December 2017

Datum: 10-12-2017 Tijd: 00:12 GMT Positie: 36°04.72’S 108°11.84’W Koers over de grond: 134T
Jaap loopt een rondje over het dek. Elke dag vaste prik. Even controleren hoe het met de boot gaat, zegt ie dan. Het is een fijne gedachte dat hij dat soort dingen in een soort van automatisme doet. Want wat dat betreft ben ik nog niet een echte zeevrouw. Ik denk daar gewoonweg niet over na. Het komt niet in me op, terwijl de conditie van de boot natuurlijk erg belangrijk is om veilig ons volgende reisdoel te halen. En vooral iets waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen. Iets wat met de zee, de wind en het weer minder het geval is.
De praktijk van de afgelopen dagen komt overeen met het weerbericht. Wat betekent dat we gisteren een dag met heel weinig wind hadden. Het was daarmee een echte zwembroekendag. Een heerlijk zonnetje en een heerlijk temperatuurtje. We hebben een deel van de dag gedobberd, proberend die wind te vangen die er was. En we hebben de Spinnaker maar eens gehezen. Een immense ballon van een soort vliegerstof, dat maar weinig wind nodig heeft. Maar zelfs voor dit zeil was er te weinig wind en hij bleef niet mooi vol staan. Na een uurtje de boel maar weer ingepakt en rustig op de motor een stukje door gevaren. Maar de wind moet gaan draaien en daarmee straks van achteren terug komen. Dus heel hard op de motor, als het ware voor de wind uit blijven varen, is ook niet echt een optie. Dus zodra er weer een beetje wind komt zetten we de motor uit en gaan met een rustig gangetje en een gladde zee langzaam de goede kant op.
Ook vandaag een warme dag, maar over het algemeen toch met een knoopje van 10 tot 12 wind. We gaan heerlijk en dit is goed voor ons humeur. Jaap is zich inmiddels aan het inlezen in Chili en het Canal Chacao, waar we door naar binnen zullen varen. Het duurt nog ongeveer twee weken voordat we daar zijn, maar de voorpret is het halve werk. En hoewel Paaseiland prachtig en onvergetelijk was hebben we zin in Chili. We praten over misschien wel even weg bij de boot. Wandeltochten of andere landactiviteiten die we kunnen ondernemen. Het plan is immers een paar maanden in Puerto Montt te blijven liggen. Nu is onze kluslijst in voorbereiding op Patagonie ook niet gering. Maar dromen over andere leuke dingen kan nooit kwaad.
Door de weerkaarten te importeren in onze digitale zeekaarten kunnen we goed zien dat we mooi om het hoge drukgebied heen draaien. Vanaf Paaseiland in eerste instantie in een redelijke rechtelijn naar beneden en daarna wat meer naar het zuidwesten gedraaid. Inmiddels draaien we heel langzaam weer terug richting het oosten. Om ons heen gebieden met veel wind en een hogedruk gebied met juist heel weinig wind. Maar zoals het er nu naar uitziet varen we overal mooi tussendoor en krijgen we niet te maken met super veel wind. Dat is in ieder geval het plan. Jaap is alle dagen druk bezig met het bestuderen van het weerbericht en de weerkaarten en past de route hierop aan. Inmiddels begin ik er ook steeds wat meer van te begrijpen. Dit is toch wat anders dan zeilen met een passaatwind. Waar de wind over het algemeen uit een richting komt en je eigenlijk altijd met een bakstagwind naar de overkant wordt geduwd.
Maar anders dan bij de Atlantische oversteek hebben we tijdens deze tocht een echte zeedeining. Je ziet de golven achter elkaar en met mooie tussenpozen aan komen rollen. De boot loopt prachtig over deze golven heen. Omhoog en weer omlaag. Eindelijk weet ik nu hoe dit voelt. Dat je ‘s nachts ingepakt onder je deken kijkt naar de miljoenen sterren die aan de hemel staan, terwijl de boot een ritme heeft waar je u tegen zegt. Ik heb er even op moeten wachten, maar het is echt een super gaaf gevoel.
We zijn nog altijd helemaal alleen op dit kleine stukje van deze immense oceaan. Geen boten in de buurt. Gisteren meende ik een boot te spotten. Ik zag een lichtje aan bakboord dat af en toe rood oplichte. Het zou toch niet waar zijn? En dat was het ook niet. Want met de verrekijker erbij zag ik al snel dat dit licht toch echt niet op de zee voer, maar zich boven de horizon bevond. Gefopt door een satteliet.

0 Comments