We zijn onderweg

By Minke

25 October 2017

Positie: 08 37.97N 079 02.39 W Isla Contadora
Ons vertrek uit Panama stond niet echt in overeenstemming met de leuke tijd die we hier hebben gehad. We hadden nogal moeite weg te komen. Niet alleen bleef de startmotor opnieuw hangen, we hadden ook de verkeerde dieselpomp uitgekozen om te tanken. Omdat we bij Flamingo Marina lange tijd moeten wachten voordat we kunnen tanken, besluiten we uit te wijken naar de Balboa Yachtclub. Een eindje varen, maar qua literprijs een stuk gunstiger. Daar aangekomen blijkt niet alleen dat gasten $15,- extra te moeten betalen aan de pomp, maar is ook de Port Captain aanwezig. En die vind onze zelfgemaakte vlag niet goed genoeg om zijn land te vertegenwoordigen. Dus voordat we ook maar 1 liter diesel in onze tank hebben krijgen we opdracht een nieuwe vlag te gaan kopen.
Ik probeer de man nog in mijn beste Spaans uit te leggen dat we na het tanken vertrekken uit Panama. Maar Jaap wacht het antwoord niet af en zegt: “Minke, niet discussieren, ga een nieuwe vlag kopen!” Tja ik was even vergeten dat we vorige week al uitgecheckt waren en dus eigenlijk al een week illegaal in Panama verblijven. Niet echt handig om dan gedoe te hebben met de autoriteiten. Zeker niet met het type man dat hier voor ons staat. En dus zijn wij denk ik een van de weinige schepen die met een spik splinter nieuwe gastenvlag Panama uit zullen varen.
Het is wel erg jammer dat de vlag die ons deze vier maanden heeft vergezeld, achter is gebleven in de kontzak van de Port Captain. En ik deze dus niet kan toevoegen aan mijn bonte verzameling gastenvlaggen.
Met een volle tank, een nieuwe vlag in top en in de stromende regen laten we Panama stad achter ons en varen richting de Perlas Archipel. We hebben een prachtig windje, maar helaas bijna recht op de kop. En omdat we al zoveel tijd hebben verloren besluiten we deze dag maar luxe te doen. Niet kruizen, maar motorsailen dus. Hierdoor laten we nog net voor het donker ons anker vallen in de baai bij Isla Contadora. Inmiddels hebben we allebei onderweg een beetje bij kunnen slapen, heb ik de eerste dolfijnen gespot en is ons humeur ook weer wat verbeterd. We zien de lol er maar van in. En een boete voor te lang blijven is vast een stuk hoger dan de $25,- die we nu hebben uitgegeven aan een nieuwe vlag. Als het al bij een boete zal blijven.
Isla Contadora is een geplande stop in ons reisplan. Dit vanwege de voorspelling van een krachtige zuiderwind op de dinsdag. En wij willen juist graag naar het zuiden. Maar met onze nog niet heel goed lopende startmotor komt een extra dagje achter ons anker nu ook heel goed uit. Want zonder startmotor geen werkende hoofdmotor en dat is niet echt een lekker gevoel. Dus sleutelt Jaap vandaag de motor uit en weer in elkaar en voorziet alles van een nieuw vetlaagje. En met resultaat, want onze degelijke DAF loopt weer als een zonnetje.
Maar de voorspelde dikke 20+ knopen wind uit het zuiden? Die was vanmorgen al verdwenen uit de weersvoorspelling. Anders gezegd, het is bladstil op dit moment. Maar goed we gaan genieten van dit dagje, doen de laatste huishoudelijke taken en gaan nog even lekker lunchen op het eiland. Ons laatste maal op het vaste land.
En morgen? Morgen beginnen we de baai van Panama uit te varen. Zoals de weersvoorspelling er nu uitziet en rekening houdend met de stroming in de baai zullen we een paar slagen nodig hebben. Maar dan zijn we ook echt onderweg!
Via de SSB-radio posten we niet alleen deze updates, maar plaatsen we ook position reports op onze website. Op de pagina ‘waar zijn we’ heb je daardoor een goed beeld van de route die we varen en vooral, waar we ons bevinden. Ergens op het ruime sop van die immense Pacific Ocean!

3 Comments

  1. Weer een leuk verslag
    Volg nu 2 boten onze kleindochter vaart momenteel op de wylde swan naar Tenerife
    Gr. Rob en riet

  2. Ooh hoe zo’n toestand het ook was, ik zit met tranen in Mn ogen ‘van het lachen’ op de bank.. maar ben apetrots dat alles nu in volle vaart vooruit gaat en de vlag er goed bij hangt ?
    Geniet,geniet,geniet en wens jullie een veilige vaart naar het volgende vasteland! ?

  3. Prachtspannend verhaal weer! Heeeele goede vaart!