Wind en golven

By Minke

20 December 2017

Datum: 19-12-2017 Tijd: 12:29 GMT Positie: 40°31.40’S 083°28.43’W Koers over de grond: 112T
Buiten hoor je de wind fluiten en binnen hoor ik geluiden die ik nog niet eerder heb gehoord. Piepende deuren en kastjes. Een trilling die door het schip trekt. De golven komen met dikke rollers van achteren en af en toe beukt er eentje vol in de zijkant. Waarna het water met een ferme zwaai over het dek spoelt. Het waait flink en de boot wordt blootgesteld aan grote krachten. Voordat we de nacht in gingen hebben we nog twee riffen in het grootzeil gezet. De Bazaan stond al niet meer en ook de fok is redelijk weg gedraaid. De wind gaat langzaam toenemen zegt Jaap. En dat is ook zo. Ik spreek met mezelf af dat ik mijn wacht zo lang mogelijk probeer te maken, zodat Jaap kan bijslapen en energie kan opdoen voor de rest van de nacht. Want ik weet dat wanneer het zulk weer is hij mij niet snel meer uit bed haalt. En dan zijn de nachten lang. Maar na een dikke drie uurtjes begint het echt te waaien. Jaap ligt al wakker in de hondenkooi als ik hem roep. Hij weet dat ik een hekel heb aan dit weer. We wisselen en ik kruip mijn bedje in, terwijl Jaap zich in zijn zeilpak hijst.
Op het land hou ik van de wind. ik hou ervan het zo hard waait dat je het gevoel hebt dat je hoofd leeg waait. Dat je helemaal opschoont en alle verkeerde energien weggeblazen worden. Maar op het water is het toch wat anders. Als we varen ben ik bang dat ik iets verkeerd doe, waardoor we een rare glijer maken, of bijvoorbeeld gaan gijpen. Wat mij met deze weersomstandigheden van 30+ knopen en dito golven niet echt een goed idee lijkt. Windkracht zeven/acht hebben we en stoere zeezeilers vinden dat natuurlijk best kunnen. Maar in dit weer hebben we nog niet heel veel gevaren en je moet ook wel uurtjes maken om ervaring op te doen.
Flip, onze windvaan, doet het prima. Hij kan de combinatie van wind en golven goed handelen. Toch staat er als ik op sta alleen nog een kleine fokje. Het waaide 35 knoop is Jaap’s ontnuchterende verklaring. Toch gaan we nog steeds een dikke vijf knopen vooruit. Af en toe even een beetje helpen als ze door een golf wordt weg gezet, maar verder loopt ze goed, zegt Jaap. En hij kruipt in bed voor een welverdiende slaap. Het is inmiddels licht en dat maakt het wel een stuk prettiger. De wind wisselt in snelheid alsof het niets is. Van 28 naar 18 knopen, waarna de teller binnen een paar seconden weer boven de dertig aangeeft. Buien komen voorbij en hebben ook aardig wat wind bij zich. Het maakt dat we redelijk heen en weer rollen af en toe. Maar Jaap heeft gelijk, ze loopt mooi en doet het prima. Nu moet ik alleen nog een klein beetje ontspannen.

2 Comments

 1. Mooie ervaring Minke, en de beste man om het eens mee mee te maken. Hou vol, het is nog een klein stukje, jullie kruipen langzaam naar de Chileense kust. Nog 500 mijl of zo? #proudhomefront #everymilecounts

 2. Het zijn hier de grauwe donkere dagen voor kerst, gelukkig tot nu weinig wind wat de lage temperatuur ten goede komt, dat is bij jullie wel even anders met een onstuimige zeegang en wisselende windrichtingen dat is hardwerken
  aan boord om de vaart erin te houden, het vaste land van Chili is alweer dichterbij en de mijlen rollen onder de
  Eastern Stream door alsof het een spel is.
  Vanuit Groningen aan het Hoge Der A wensen wij jullie hele fijne Kerstdagen waar jullie ook mogen zijn en dat
  Chili aan al jullie verwachtingen mag voldoen.
  Behouden vaart.