Van Tonga naar Vanuatu

Sailing Eastern Stream

By Minke

21 August 2023

Anderhalve dag zijn we onderweg en over een paar uur varen we de Oneata passage door van de Lau eilandengroep in Fiji. In mijn hoofd buitelen de gedachten en herinneringen van vorig jaar over elkaar heen. Wat hebben we een prachtige tijd gehad in de zuidelijke Lau. Moce, Ongea & Fulanga. Drie zo verschillende, maar authentieke, eilanden die we bezochten in de drie maanden dat we in dit deel van Fiji verbleven. Kokosnoot voor ontbijt, lunch en diner, de tuinen waar elke familie zijn groenten en fruit teelt, snorkelen en duiken bij prachtige riffen, de gastvrijheid en de altijd vrolijke lach van de Fijianen! Over een paar uur varen we langs Moce, zonder onze vrienden op te zoeken. En dat is toch wel een beetje een raar gevoel. Maar Fiji is niet onze eind bestemming van deze trip en we zeilen er alleen maar doorheen. Simpelweg omdat het de beste route is voor ons naar Port Vila in Vanuatu.

De eerste nacht was rommelig. Met ons vertrokken vele boten uit Vava’u, Tonga. Het weer wacht op niemand wordt er wel eens gezegd en in de zeil wereld is dat zeker het geval. Een goed weervenster laat je niet schieten. En dus is het wat drukker dan we gewend zijn. Vlak naast ons vaart de hele nacht een stevige tweemaster. Precies op dezelfde koers. Af en toe kruipen we wat naar elkaar toe en af en toe zorgt de wind ervoor dat er weer wat meer ruimte tussen de schepen komt. Al was de minimale ruimte zeker nog een kilometer, je blijft het in de gaten houden. We lopen nog een paar kleinere boten achterop en het is alert blijven op lichtjes om ons heen, want niet iedereen heeft een AIS en is zichtbaar op onze digitale kaart. Maar bij het eerste licht lijkt iedereen richting het noorden van Fiji afgeslagen te zijn en zijn we weer helemaal alleen. Precies hoe we het prettig vinden.

Hopelijk worden de wind en de golven het de komende dagen ook nog een beetje met elkaar eens en wordt alles wat stabieler. Dan kunnen we wat meer doen aan boord dan alleen bank hangen… De komende 200 mijlen varen we in de richting van het hoofdeiland van Fiji, Viti Levu en dan de laatste hop richting Vanuatu. We zijn nog zeker wel een dag of vijf onderweg.

0 Comments