Van die dagen

By Minke

22 December 2017

Datum: 22-12-2017 Tijd: 00:47 GMT Positie: 41°21.28’S 077°11.03’W Koers over de grond: 105T
Soms, heel af en toe, heb je van die dagen. Van die dagen dat je het liefst de hele dag op bed blijft liggen. Vandaag was zo’n dag. ‘s Nachts had ik de boot per ongeluk laten gijpen. Door alle bulletalies die er aan de zeilen zitten blijven deze bak staan en klappen ze niet gelijk met volle vaart naar de andere kant van de boot. Op de motor lukte het gelukkig weer de boot op koers te krijgen. Maar daar had ik Jaap dan wel weer even voor nodig, die net een dik half uur in zijn bed lag en niet heel blij was. Maar gelukkig daarna ook zei, als je geen fouten maakt leer je ook niets. En voor het slechtweer zeilen was dit inderdaad een leermoment. Gelukkig zonder schade aan de boot, maar met een dikke dertig knopen wind zeker ook geen lolletje. Poeh, wat baalde ik.
Maar de volgende morgen spande wel de kroon en liet ik mijn gehele ontbijt vanaf het aanrecht door de kajuit vliegen. Dat ontbijt bestond uit een groot bord havermoutpap. Het is vast wel voor te stellen hoe het er bij ons uitzag. Daar zat ik, net uit bed en nog niet helemaal wakker, op mijn knieen alle pap weer van de grond te schrapen. Omdat de kajuit toch een dweilbeurt nodig had heeft Jaap daarna de boel nog even goed schoongesopt, terwijl ik ondertussen in mijn zeilpak buiten zit te genieten van het zonnetje. Steeds een beetje meer wennend aan de dikke golven die voorbij komen. Hoge bergen en diepe dalen. Soms zie je alleen maar water om je heen. Maar eenmaal uit het dal omhoog geklommen is de wereld weer heel groot en zie je opnieuw de horizon.
Zo in het zonnetje wordt mijn humeur langzaamaan weer wat gezelliger. Wat ook voor Jaap wel fijn is, want die heeft de afgelopen dagen veel gedaan om ervoor te zorgen dat ik me comfortabel blijf voelen. Hij heeft lange wachten gedraaid en kwam af en toe zelfs uit bed om te helpen. Kookt, zelfs met dikke golven en een rollende boot, heerlijke maaltijden. En blijft vooral lekker positief. Een medezeiler zei eens, als Jaap relaxed blijft, hoef jij je nergens druk over te maken. Wat helemaal juist is en ook goed werkt voor mij. Is Jaap relaxed, kan ik ook beter blijven relativeren.
Het weer is blijft wispelturig en de plotseling opkomende buien zorgen voor snelle weersveranderingen, maar op dit moment is het wat rustiger. De wind is nu rond de 18-25 knopen en vooral de golven zijn een stuk minder hoog geworden. Wat het zeilen dan ook gelijk weer een stuk comfortabeler maakt. We hebben net gegijpt -deze keer gecontroleerd- naar de andere boeg en varen nu over stuurboord. We zijn aan het afkruizen richting de kust. Welke elke dag een stukje dichterbij komt. Nog 240 mijlen te gaan. Als het goed is nog twee nachten doorvaren. En dan kunnen we het Canal Chacao in. Tussen het vasteland en een groot eiland door naar een soort binnenzee. Tenminste, zo zie ik het. Daarna is het nog een mijl of 60 naar Puerto Montt.
Kerst zijn we hoogstwaarschijnlijk in ieder geval niet op zee, maar kunnen we ergens achter ons anker doorbrengen. Waar? Dat weten we pas als het kerst is. In de vriezer in ieder geval nog een speciaal bewaard stukje vlees. Nog een pot peertjes op sap en zelfs een aantal lekkere dingen zijn op rantsoen geweest de afgelopen dagen. Dus waar we ook zijn, ons kerstdiner gaat helemaal goed komen.

3 Comments

 1. Hallo minke en jan jaap
  Terwijl jullie de golven trotseren is het hier nevelig en is er veel vocht in de lucht
  Morgen beginnen we met de voorbereiding voor 2e kerstdag
  Ingen familie , niks en familie en de ouders van Jojanneke komen eten
  We hebben een heel plan de campagne opgesteld wat we elke dag moeten doen
  Ik wens jullienhele mooie kerstdagen en een gelukig nieuw jaar
  Riet en rob

  Reply
 2. Ooh ik heb zo met je te doen op zo’n moment… :-/ maar wat ongelooflijk heerlijk dat Jaap zo relaxt blijft! Top zeeman! Man 😉 Hou vol laiverd! Dikke knuffel, Natas

  Reply
 3. We zijn er bijna, we zijn er bijna maar nog niet helemaal! die ken je vast nog wel Minke dit liedje zongen wij met zijn allen in de bus als we op schoolreis waren.
  Het is nu 08.00 uur aan boord van de Eastern Stream 24 december 2017 en volgens mij zou jij dit liedje inmiddels
  kunnen gaan neuriën.
  Struin de voedsel kastjes nog maar eens door zit vast nog wel iets lekkers tussen.
  Hallo Chili here we com!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *