Terug naar Europa?

Op naar een nieuw continent

By Minke

6 maart 2025

Op enig moment moet het ervan komen. Nadenken of we terug willen varen naar Europa. En zo ja, hoe dan? En wanneer? Heel kort door de bocht kun je vanuit Azië links of rechtsaf om terug te zeilen naar Europa. De ene kant op heb je de keuze om via het Suez kanaal of Zuid Afrika te varen. De andere kant kies je bijvoorbeeld voor een route via Japan & Alaska.

Zoals er vele wegen naar Rome zijn, zijn er ook vele vaarroutes naar Europa. Veel meer routes dan ik hier beschrijf. Werner Toonk is bijvoorbeeld bezig met een prachtige zeiltocht. In tegengestelde richting van wat vele anderen doen. Op hoge breedtegraden. Waar je weinig anderen tegenkomt, je zeker avontuur krijgt en regelmatig speelbal bent van de elementen. Hij zeilde van Zuid Afrika naar Nieuw Zeeland en vorig jaar van Nieuw Zeeland naar Chili, om vervolgens via Punta Arenas de Atlantische Oceaan te bereiken. De komende maanden vaart hij met zijn Karma van Staal terug naar Europa.

Klein onderzoek

Wij zijn al maanden bezig met de keuze en wat daarbij komt kijken. Wat voelt goed? Waar lopen wij warm voor? En wat zijn de voor- en nadelen van keuzes? Benieuwd naar jullie mening hierover stelde ik deze vraag in onze Flessenpost (maandelijkse nieuwsbrief) en op social media.

Ontzettend leuk dat jullie reageerden! Het is mooi te lezen wat jullie keuze zou zijn wanneer je in onze schoenen zou staan. Leuke bijkomstigheid. We zijn eens op een andere manier in contact met de mensen die onze reis volgen. En leren jullie zo ook een beetje kennen. Dus als je mee hebt gedaan aan de mini poll, heel erg bedankt voor je input!

De uitslag van de mini poll

Ik vroeg aan jullie hoe jullie terug zouden varen naar Europa vanuit Azië. Waarbij jullie konden kiezen uit onderstaande opties:

  1. Via het Suezkanaal naar de Middellandse Zee
  2. Via Zuid Afrika & de Carieb
  3. Via het Panamakanaal
  4. Via Chili en Kaap Hoorn
  5. Via Japan, Alaska & de Noord West Passage
  6. Anders

Routeplanning bij zeezeilen

Een kleine uitleg over het zeilen over de wereldzeeën is hier misschien wel op zijn plaats. Waar houden wij rekening mee in onze routeplanning. Wil je een beetje relax en comfortabel varen, dan houd je bij de routeplanning rekening met de wind & de seizoenen.

Foto: https://scijinks.gov/trade-winds/

Orkaan en cycloon seizoenen

In bepaalde seizoenen wil je bijvoorbeeld niet in gebieden zijn waar orkanen of cyclonen voorkomen. Een storm als dit kan alles verwoestend zijn. Je boot verliezen in een cycloon is wat geen enkele zeiler wil. We proberen in onze routeplanning dan ook rekening te houden met de verschillende orkaan en cycloon seizoenen.

Al is dat soms lastig. Want orkanen en cyclonen houden zich niet altijd aan het door de mens vastgestelde seizoen. In 2023 kwam de eerste categorie 4/5 cycloon in Vanuatu zo vroeg dat er nog best wat zeilers in het gebied waren. Wij ook. En het waren een paar hele spannende en stressvolle dagen, voordat de weermodellen van de verschillende weerstations het een beetje met elkaar eens werden en de waarschijnlijke baan van de cycloon redelijk eenduidig voorspelden. Onze zeilplannen gingen destijds volledig in de prullenbak. Want de enige weg uit de cycloon was volgens ons uitwijken naar de Solomon Eilanden. Wat we ook hebben gedaan.

Foto: Wikipedia – Tracks van tropische stormen in de wereld

De heersende winden

Met een steady backstagwind vaar je een stuk relaxter dan tegen de wind (en golven) in. Het merendeel van de zeilboten kiest voor een route waarbij ze optimaal gebruik proberen te maken van deze wind. De coconut milk run.

Bij deze route vaar je van oost naar west, met de heersende passaatwinden mee (die rond de evenaar waaien) rond de wereld. Deze wind waait vooral in bepaalde seizoenen, waar je dus rekening mee houdt. Om terug te varen naar Europa heb je in Azië de keuze om via Zuid Afrika of het Suez Kanaal te zeilen.

Ongebaande paden en routeplanning

Jaap en ik spraken ook over de vraag of we echt naar huis willen. Of we denken dat we weer kunnen aarden in Nederland of Europa. Want ondanks dat we familie en vrienden ontzettend missen, is ook dat een punt van aandacht. En dat is geen vraag waar je zomaar een antwoord op hebt. Wat wel meespeelt is dat onze ouders wat meer op leeftijd komen en dat de afstand dan niet altijd makkelijk is.

Wij hebben een deel van de coconut milk run gevaren. Maar zijn ook vaak van deze route afgeweken. We houden nu eenmaal van ongebaande paden, ongerepte natuur en desolate omgevingen. En eerlijk is eerlijk. Die vind je minder makkelijk wanneer je in een grote groep dezelfde kant op vaart. Wat willen we dan wel?

Geen Suez kanaal

Net als Herman koos niemand van jullie voor de route via het Suez kanaal. Ook wij kiezen hier niet voor. De kortste route naar Europa. En wanneer je echt naar huis wilt misschien een optie. Voor ons geen aantrekkelijke route. Weinig wind en de beroepsvaart mijdt deze route niet voor niets al lange tijd

De route via Zuid Afrika

We kregen het advies om zeker het Afrikaanse continent te bezoeken. Niet alleen van een vriendin die daar naartoe is geëmigreerd. Maar ook de mannen van Sailors for Sustainability laten ons weten dat ze het Afrikaanse continent echt aanraden. Maar ook dat we vooral Canada, Groenland en IJsland niet over moeten slaan. En juist die laatste landen trekken aan ons. Afrika gaan we hopelijk eens over land bezoeken.

Japan, Alaska en de Noord West Passage

De meeste van jullie stemden voor een route via Japan en Alaska. Keuze voor een droom? Het avontuur? Of een keuze met ons in jullie achterhoofd? Wat de keuze hiervoor ook heeft bepaalt, jullie kennen ons goed. Dit is de route die wij graag willen varen en waar de voorbereidingen voor gestart zijn.

Japan moet prachtig zijn en zo anders als wij kennen. Zowel de natuur als cultureel. Een totaal nieuwe omgeving, waar we veel kunnen leren en opsteken. Bij Alaska denk ik aan een ontzettend interessant vaargebied, met een overweldigende natuur. Waar nog veel Alaskan Natives wonen als de Aleuts, Inupiat en Yupik. Allemaal met hun eigen taal, tradities en gewoonten. Waar beren, zalm, gletsjers en ijs onderdeel zijn van het landschap. Al zie ik die beren nog niet helemaal zitten.

En dan uiteindelijk de Noord West Passage. Zeilen boven de arctische cirkel. Een gebied waar in de historie een aantal schepen zijn

vergaan, die op zoek waren naar een route richting de spice eilanden. De natuur en een heel bijzonder dierenrijk. Maar vooral een tocht die maar een aantal zeilboten per jaar maken. Gemiddeld vaart een handvol jachten de route van oost naar west en hetzelfde aantal vaart van west naar oost. Een tocht waar je volledig afhankelijk bent van de ijscondities in het gebied. Het is een doorvaart die meestal enkele weken in het jaar open is voor kleinere (zeil)boten. Maar soms ook niet. Spannend, maar het lijkt ons een fantastische uitdaging.

Kleine kink in de kabel

Kort nadat wij het besluit hebben genomen dat we deze route willen gaan varen en wat onze planning wordt, publiceert Jimmy Cornell een challenge rond de wereld. Waarbij zowel Antarctica als de Noord West Passage gevaren gaan worden. Een rally, die qua planning voor de Noord West Passage overeenkomt met ons plan.

Wie ons een beetje kent weet dat wij wars zijn van zeilrally’s. Wij zijn er niet de types voor en zullen er ook niet aan meedoen. Daarnaast vind ik het persoonlijk heel erg jammer dat er rally’s naar dit soort gebieden worden georganiseerd. Stel dat er twintig boten met de rally meegaan en nog 7 boten buiten de rally om dezelfde kant opvaren. Dan betekent dit wel een hele grote toename van het aantal boten. Terwijl wij juist op zoek zijn naar die desolaatheid.

We moeten goed uitzoeken wat de consequenties zijn van meer zeilboten voor bijvoorbeeld ankerplekken en de veiligheid. Maar het kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op mogelijkheden tot bevoorrading of het verkrijgen van diesel. Misschien een beetje zelfzuchtig, maar stiekem balen we ontzettend van deze ontwikkeling. We houden deze rally goed in de gaten. Maar ondertussen zijn we ook vol enthousiasme gestart met de voorbereidingen!

“Zeilplannen worden in zand geschreven met laag water

5 Reacties

  1. Mooi! Alaska, NW passage. Als je echt desolaatheid wilt …. dan ligt je droombestemming elders:

    The Kerguelen Islands (/kərˈɡeɪlən/ or /ˈkɜːrɡələn/; in French commonly Îles Kerguelen but officially Archipel Kerguelen, pronounced [kɛʁɡelɛn]), also known as the Desolation Islands (Îles de la Désolation in French), are a group of islands in the sub-Antarctic region.

    Antwoord
  2. Gaaf! Japan en Alaska. Daar gaan wij ook heen zeilen en kunnen dus fijn van jullie ervaringen leren.

    Antwoord
  3. Jaapan… natuurlijk! en 25 boten extra is toch net niks in zo’n uitgestrekt gebied?

    Antwoord
  4. Hoi Minke en Jaap
    De thuisreis gaat dus beginnen.
    Dat is ook wel spannend denk ik.
    Ben benieuwd wanneer jullie weer in Nederland zijn.
    Weer een nieuw hoofdstuk in je leven.
    Ik wens jullie een voorspoedige thuisreis en wie weet weer eens tot ziens.

    Antwoord
  5. Ik moet natuurlijk zeggen een behouden vaart

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *