T noorden van Chili

Sun Eclipse Chile 2019

By Minke

10 October 2019

 Landrotten reis naar het noorden

Tot nu toe hebben we eigenlijk alleen het zuiden van Chili ontdekt. Patagonië met haar fjorden en gletsjers was een gebied waar we bijna geen genoeg van konden krijgen. Maar nu de boot, na onderhoud, weer in het water ligt en het nog zeker een maand duurt voordat we naar Nederland vertrekken hebben we tijd voor een vakantie.

Nadat we gehoord hebben over de totale zonsverduistering welke goed zichtbaar zal zijn in het noorden van Chili is het besluit snel genomen. We gaan een roadtrip maken naar de zonsverduistering. En daarna? Daarna zien we wel weer verder.

Samen met Greg en Keri vertrekken we. 1.700 Kilometer rijden we van Valdivia naar het noorden. Naar de hotspot voor de zonsverduistering, de Coquimbo regio. Op de kaart van het immense Chili lijkt het maar een heel klein stukje. Maar we zijn een paar dagen onderweg om er te komen. De eerlijkheid gebied daarbij wel te zeggen dat we een prachtige toeristische route nemen en de snelwegen waar mogelijk vermijden.

We laten de drukte achter ons en zoeken een mooie spot voor de zonsverduistering. Op een duinpan, aan zee, met om ons heen alleen maar dessert. Het is midden op de dag, wanneer de maan heel langzaam voor de zon trekt. Het wordt werkelijk donker en zelfs de temperatuur daalt een flink aantal graden. Wat is dit een bijzondere ervaring.

Terwijl Keri en Greg vanaf hier weer naar het zuiden trekken gaan wij de andere kant op. Per bus naar Valle del Elqui, waar de druiven van de Pisco groeien, om nadien met een camper de woestijn bij San Pedro de Atacama te verkennen en een open kopermijn bij Calama te bezoeken.

Wat is Chili een land van uitersten. Hier zijn een zonnebril, zonnehoed en zonnebrandcrème niet weg te denken. De natuur is volkomen anders en we leven ineens op 2.500 meter hoogte in plaats van op zeeniveau. Zoutvlaktes, zwemmen in een zoutmeer en camperen in ijzige kou op 3.500 meter hoogte. Maar ook prachtige dorpjes, de kopermijn met haar verlaten stad en de Geysers del Tatio.  Met 80 geysers op 4.200 meter hoogte.

Na anderhalf jaar in Chili te zijn geweest nemen we eigenlijk te weinig tijd om het noorden van Chili te verkennen. Drie weken reizen we over land en zijn we hemelsbreed ruim 2.400 kilometer afgezakt. Het was prachtig, divers en vooral heel anders dan het zuiden met haar fjorden en gletsjers.

En aangezien beelden vaak zoveel meer zeggen dan woorden…

6 Comments

 1. Wat een verrassing en prachtige impressie van wat jullie zien zonder boot van een ander deel van Chili, in een woord schitterend. Een zonsverduistering foto….zeer professioneel genomen.

  Reply
  • Dank je Anneke! Ja dat was een heel gepuzzel die foto’s van de zonsverduistering. Met de Eclipse brillen voor de lens van de camera. Maar inderdaad, best aardig gelukt.

   Groeten

   Reply
 2. Hoi Minke en Jaap wat een prachtige beelden jullie zijn wel bofkonten om dat allemaal mee te mogen maken onze buren uit Tsjechie zijn ook onderweg en liggen nu op Las Paljas maar wij hebben ook nieuws ons huis is verkocht en we moeten op 2 december hier uit maar we
  Hebben er heel veel zin in groeten van Wim en Gonnie

  Reply
 3. hoi Minke,
  leuk te zien dat jullie weer/nog op stap zijn. Belangrijk bericht over Chili van een andere kant. Hoop dat jullie terugreis goed gaat en het in Chili niet verder escaleert.
  Adriaan

  Reply
  • Hi Adriaan,
   Bedankt voor je bericht. De situatie lijkt zich hier wat te stabiliseren. En ik hoop voor de bevolking hier dat er e.e.a. ten goede voor hen gaat veranderen. We wachten rustig af.

   Reply
 4. Ter info, Sinterklaas en zijn Pietermannen zijn weer in het land, ook in Groningen, het is grijs en vochtig hier niet ideaal dus voor drukke volle kades, maar achter de vele ramen was het een drukte van belang aan de overkant.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *