Spelen met het weer, of speelt het weer met ons

Sailing Eastern Stream

By Minke

7 May 2022

Veel wind, geen wind, of teveel wind. Het lijkt erop dat het weer een spelletje met ons speelt. We hebben dan ook een paar rare dagen op zee en zeilen hoog aan de wind van bui naar bui, zonder werkelijk rechtstreeks in de richting van Fiji te gaan. Maar we hebben ook een paar dagen van bijna geen wind waarop we ons ook met andere dingen bezig kunnen houden dan het zeilen, slapen en eten. Een van de dingen die op ons lijstje staat is het consumeren of verwerken van producten waarvan het onze verwachting is dat we dit niet mogen invoeren in Fiji.
Fiji is namelijk, net als Nieuw Zeeland, streng als het gaat om het invoeren van voedsel en bijvoorbeeld schelpen, hout en andere dingen waar iets aan kan zitten wat ze niet in hun omgeving willen hebben. Om deze reden zijn alle schelpen en schelpen kettingen al mee gegaan naar Europa. Maar ook dingen als noten, zaden, vlees en honing zijn een no go area. Dus brand Jaap de in Frans Polynesië geplukte koffiebonen, maken we Pindakaas, een aantal potten mosterd en eten we tegenwoordig in alles honing. De laatste pot honing, die we al vanuit Chili bij ons hebben en pas twee weken geleden open ging, gaat dan ook in een record tempo leeg. De noten verwerken we in granola, waarbij we hopen dat dit wel mag. Het blijft namelijk best lastig om op voorhand een goed beeld te vormen van de regels en dan vooral hoe deze geïnterpreteerd worden door customs en immigration. Maar de lijst met alles aan boord wat we moeten melden krijgt inmiddels vorm en we gaan zien wat we mogen houden en wat we in mo eten leveren.
Met nog zo’n 500 mijlen te gaan zijn we inmiddels toch al wel flink over de helft. Liet Jaap mij in het begin nog wel eens doorslapen, onder het mom van er is hier toch niks. Sinds gisteren hebben we het wachtloop systeem weer opgepakt. Na het avondeten proberen we om de drie uren te wisselen en zit er iemand in de kuip te genieten van de sterrenhemel, of nu het nog kan een dutje te doen. Rond Tonga zijn er verschillende ondieptes en ook de Lau groep van Fiji heeft de nodige objecten die we liever ontwijken. Dus daar wordt het alle hens aan dek.

4 Comments

  1. Zo bikkels, het klinkt weer helemaal als nieuwe avonturen. Keep going strong!

  2. Het is steeds weer genieten van jullie mooie verhalen , hoop dat er toch wel verschillende voedingsmiddelen ingevoerd mogen worden. Fijne voortzetting van jullie reis.

  3. Eindelijk weer onderweg! Behouden vaart

  4. Zo heeft elk land zijn eigen regels wat wel en niet het land mee naar binnen mag, de controle is bij jullie, dus smikkelen maar.
    Fiji ze komen eraan!

    Hele fijne tijd gewenst!