Reisbreisels: het mutsenproject

By Minke

18 December 2018

HET MUTSENPROJECT, DE EVALUATIE…

Vanmorgen kreeg ik een Whatsapp bericht van onze Franse buurboot. Ze hebben gisteren de laatste muts in Frankrijk op de post gedaan. De laatste muts van lichting 1 is op weg naar Cap Breton. En dus is het wel tijd voor een kleine terugblik op mijn project. Want hoe spannend was het om op onze website deze sponsoractie op touw te zetten en daarbij mezelf en mijn haken een plek te geven. Om dat stuk van mezelf meer zichtbaar te maken en in de wereld te zetten. Ik vond dat nog best een dingetje en oude patronen van perfectionisme en het goed willen doen vierden toch wel hoogtijdagen in die periode.

Maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. Niet alleen is me heel duidelijk geworden dat deze ‘oude patronen’ niet zo maar verdwijnen. Zelfs niet als je al een paar jaar op een zeilboot woont en het idee hebt dat dingen echt wel veranderd zijn. Maar het was vooral een heel leuk project waar ik veel energie van kreeg. Met daarnaast ook nog eens een mooi resultaat, zich uitende in veel verschillende mutsen en met een opbrengst die we zullen gaan gebruiken voor onder meer het onderhoud van onze boot.

In totaal zijn er ongeveer 25 mutsen naar Europa vertrokken en heb ik een super leuke tijd gehad met het haken ervan. Maar het begon eigenlijk al bij de bestelling. Bestellingen werden via onze website doorgestuurd naar ons radiomailadres. En de meeste mensen vonden het ontzettend leuk om er een extra berichtje aan toe te voegen voor ons. Dus zo lazen we in het niemandsland van Patagonië berichten van mensen die ons blog volgen. Mensen die we kenden, maar ook mensen die voor mij helemaal onbekend waren. En dat was heel leuk!

MAATWERK EN BLUNDERS

Een muts op maat haken was nog best een dingetje. Vooral met patronen die je niet heel gemakkelijk kunt aanpassen. Dat was zeker een leermoment. Maar met regen, storm en sneeuwdagen had ik meer dan voldoende tijd om e.e.a. uit te pluizen, een muts weer uit te halen en opnieuw te beginnen. Jaap heeft het volgens mij nog nooit zo rustig met mij gehad. Hij kon gedurende een aantal weken zijn eigen films uitzoeken om te kijken. En vond het denk ik zelfs af en toe saai met mij. Sleepte me dan mee naar buiten voor een wandeling in de buitenlucht en om te genieten van de prachtige omgeving. Wat ook niet verkeerd was. Maar voor mij was het haken heerlijk. Zittend onder een plaid en naast de kachel. Voetjes op de bank en lekker aan de slag met dat waar ik zo van kan genieten, bezig zijn met mijn handen.

De grootste blunder die ik heb gemaakt was trouwens wel om op de website te vermelden dat er een band in de muts gezet kon worden voor een kleine extra bijdrage. Ik had niet verwacht dat ongeveer de helft van de bestellingen werkelijk een must met band erin wilden. Waardoor het nog een hele klus bleek te zijn. Maar ook daar kan ik nu met een glimlacht op terugkijken. En de website is inmiddels aangepast, banden van stof zijn niet meer te bestellen ?

LEUK EN LEERZAAM

Voor mij was het mutsenproject een heel leuk en leerzaam project. Het was super leuk om weer eens zo gericht met iets bezig te zijn. Om te proberen een soort van sponsering op gang te brengen die bij ons past. En bijvoorbeeld niet te gaan voor een patronbutton of het plaatsen van (heel irritante) advertenties op onze website. Om bezig te zijn voor iemand anders, in de hoop dat je iemand er heel blij mee gaat maken.

En gelukkig heb ik een aantal hele leuke reacties van mensen gekregen die heel blij waren met hun muts. Maar ook een aantal reacties van mensen die de muts een beetje strak vinden zitten. Wat natuurlijk heel jammer is, maar ook heel goed zou kunnen, omdat ik er een beetje rekening mee heb gehouden dat de must door het dragen nog wat oprekt.

TIPS VOOR HET OPREKKEN VAN JE MUTS

Wil jij je muts toch nog wat helpen om op te rekken? Dat kan. Leg je muts een nacht in een sopje met wasverzachter en laat hem daarna drogen. Je kunt je de natte muts plat laten drogen, maar bijvoorbeeld ook om een rond voorwerp doen, zodat ie wat op spanning droogt en daardoor oprekt. Mijn ervaring is tot nu toe dat de muts ook door het dragen nog wel wat oprekt.

BEDANKT EN BESTELLEN

Ik wil in ieder geval iedereen die een muts heeft besteld heel erg bedanken voor de leuke tijd die ze mij hebben gegeven met het haken van de must. Maar ook voor hun sponsorbijdrage voor onze reis.

Wil je nog een muts bestellen? Dan kan! Via de reisbreisels pagina kun je nog steeds een muts bestellen. Heb je vragen? Of wil je maatwerk? Neem dan contact met ons op.

9 Comments

 1. Lieve Minke,wat leuk om te lezen dat het je zoveel gebracht heeft. Ik herken het wel, heb net een stola af gebreid, heerlijk en voelde daarna gewoon onrust en leegte….. ook maar in de verkoop gooien:)
  Jouw muts voor mij is mooi maar wel te klein dus niet alleen strak maar mijn kop is gewoonte dik… ik heb wschl niet goed gemeten:)
  Ik wens je hele goeie dagen met jezelf. Via Floortjes uitzending daar vandaan heb ik wat meer een beeld waar je zit en dus ook waar Aukje geweest is!
  Liefs Gitty

  • Hoi gitty,

   Wat jammer te lezen dat de muts echt te klein is. Maar ook fijn dat je het meldt. Dan kunnen we het in ieder geval proberen op te lossen. Ik heb je via de mail een bericht gestuurd.

   Liefs Minke

 2. Minke, een luchtballonnetje opblazen en in de nat gemaakte muts doen op de maat die het moet zijn/worden is ook een heel slim systeem om de muts wijder te krijgen, succes met het haken van alle bestellingen (ik zelf draag nooit mutsen)
  Komend weekend hebben we WinterWelvaart op de gracht met uiteraard de Kerstmarkt zal wel weer een hele drukte worden met duizenden mensen.
  Groet oet Grünn.

 3. Hoi Minke
  Mijn muts zit perfect! Maar we hebben van te voren dan ook nogal werk gemaakt van het meten. Hihi. We hebben hier nog niet echt winter. Alleen een beetje wit geweest. Maar in de wind bevalt het ook prima.
  Geniet en groet van Gretha.

  • Fijn dat het werkt met de wind en de ruis. Daar was ie ook precies voor bedoeld. Veel plezier ervan!

 4. Ha Minke!
  Sorry voor het extra werk voor jou en Aukje met de fleecebandjes 😉 Maar ik heb nu geen kriebel op de kop, haha
  Eén nachtje nat over een pan opgerekt en past nu perfect. En tof design. Thanks!
  Groetjes Ivo

  • Super Ivo!

 5. Zo ontzettend leuk om te lezen dat je hier gewoon mee aan de slag bent gegaan. Als je uiteindelijk op een zomerse bestemming aam bent gekomen en de mutsen af kunnen, ga je dan verder met het haken van bikini’s ??

  • Wie weet…. Goed idee. Weet alleen niet of een bikini na het zwemmen nog zo vormvast is