Quarantaine update

Sailing Eastern Stream

By Minke

7 April 2020

Het lijkt erop dat we geluk hebben. Na een quarantaine periode van 15 dagen is er geen Corona geconstateerd in de Gambier. Tenminste, daar lijkt het op. In de officiële besmettings/ziekte cijfers komt de Gambier niet voor. Maar er zijn in heel Frans Polynesië op dit moment rond de veertig gevallen bekend. Voornamelijk in Tahiti en Moorea en ik geloof een geval in de Tuamotous. Wat we wel verwacht hadden is dan ook gebeurd, de lockdown is voor heel Frans Polynesië verlengd tot 15 april.
Wat Frans Polynesië met de cruisers gaat doen is nog niet duidelijk. Maar het lijkt erop dat wij inmiddels lang genoeg hier zijn om te mogen blijven. En dat is fijn, want we hebben momenteel ook geen andere mogelijkheden. Alle omliggende landen hebben hun grenzen gesloten. Maar het einde van het cycloonseizoen is in zicht en dat maakt dat er al veel boten onderweg waren vanaf het Amerikaanse continent naar de Marquesas. Er zijn daar dan ook baaien met rond de negentig boten. In een tijd van Corona niet een gewenste situatie, zeker niet met de beperkte medische voorzieningen die op de eilanden zijn. Wij horen op het SSB-net dat cruisers in dat gebied niet meer aan land mogen voor boodschappen en alles via een agent moeten regelen. Contact met andere boten is alleen via de marifoon. Zwemmen mag alleen direct rond de boot. Met naar schatting 30 boten in de hele Gambier Archipel komen we dan ook steeds meer tot de conclusie dat we hier heel goed liggen.
Nu er hier geen Corona lijkt te zijn is het natuurlijk de vraag of regels verder versoepeld gaan worden. Want ook de lokalen willen hun normale leven natuurlijk graag weer oppakken. Reizen tussen de eilandengroepen mag al sinds de lockdown niet meer en het enige risico lijkt dan ook de maandelijkse bevoorradingsboot vanuit Tahiti. In afwachting van de ontwikkelingen blijven we nog maar even waar we zijn.
In baja Onemea, aan de zuid-west zijde van Tarqavai, liggen we momenteel met drie boten. Stormalong heeft aangeboden om bij Hervé en Valerie langs te gaan voor het aanvullen van de groenten en fruit voorraad van de drie boten en de eieren op te pikken die een Franse Trimaran voor ons uit de stad heeft meegenomen. We verwachten hun vandaag weer terug. De derde boot is de Duitse boot Vera. We zijn allen Corona vrij en doen dan ook de nodige spelletjes en drinken af en toe een sundowner met elkaar. Ondanks de zorgen die we ons maken over de ontwikkelingen in de wereld is het eigenlijk een heel relaxte situatie en kunnen we ons door de afgelegen ligging soms deze vrijheden veroorloven. Vrijheden die op andere plekken niet mogelijk zijn.
We doen ook de nodige bootprojecten. Keukenkasten en inhoud worden volledig uitgesopt en Jaap heeft de vriezer en koelkast een grote technische beurt gegeven. Met nog een voorraad van rond de 50 kilo vlees in onze vriezer is het hebben van kuren geen optie en die begon ie wel te vertonen. Het gas wordt bijgevuld en, met dank aan onze buren die nog een ventilator hebben die op onze vriezer past, wordt de luchtkoeling vervangen. De vriezer is inmiddels weer goed koud en we kunnen dus nog even vooruit met ons vlees.
Verder doen we ook leuke projecten. Bij de kaartentafel worden de kabels weggewerkt die al zes jaar open en bloot naar de panelen lopen. En Jaap sluit een aantal nieuwe meters aan om ons energieverbruik beter te kunnen monitoren. Hierdoor krijgen we een steeds beter beeld van de hoeveelheid stroom die we opwekken, met de zonnepanelen en generator, en wat verschillende apparaten aan boord verbruiken. We proberen ook nog wat meer zelfvoorzienend te worden en leggen op het achterdek een kruidentuin aan. En na het alcohol verbod hier hebben we samen met Stormalong de eerste liters Gemberbier gebrouwen.
To do lijstjes zijn er nog steeds en zo lang stil liggen is niet echt goed voor ons onderwaterschip. Deze moet binnenkort grondig schoongemaakt worden. Ook proberen we het wereld- en Nederlandse nieuws te volgen, zover dat mogelijk is. We kunnen via de radio een verzoek indienen voor bepaalde webpagina’s, waarna we deze als platte tekst in onze mailbox krijgen. Eigenlijk kunnen we alleen de koppen lezen, maar dat geeft wel een redelijk beeld. En zo rommelen we wat aan en wachten we rustig af hoe het verder zal gaan. Natuurlijk hopend dat iedereen die ons lief is virusvrij en gezond blijft in Nederland.

3 Comments

 1. Noord Nederland gaat redelijk goed tot nu toe en we mogen, rekening houdend met 1.5 mtr. afstand, best naar buiten en dat is fantastisch omdat het hier bloedje mooi weer is, de korte rokjes en shorts zijn uit de kast gehaald en bepalen het toch weinige stadsbeeld.
  Vele struiken en bomen staan in volle bloei, ik blijf dus water geven aan de planten hier op het dakterras omdat het feitelijk gortdroog is met een verfrissende oostenwind hoeveel mooier wil je het hebben!

  Fijn dat jullie een “veilige” beschutte ligplaats hebben, nu dus klussen, buurten, biertje en hapjes, rondje verfrissend zwemmen
  ach zo kom je op een plezierige manier de tijd wel door, eens zal het normaliseren, alhoewel niemand maar ook werkelijk niemand kan voorspellen wanneer, momenteel willen wij het gewauwel niet meer horen op het 20.00uur nieuws, we berusten!

  Sterkte gewenst voor allen bij jullie in de baai, vooral tijdens de stormen die langs komen.

 2. Dag lieverds.

  Fijn om te lezen hoe jullie het hebben en blij dat dat naar alle omstandigheden goed is! Hier ook alles rustig.. Het Noorden blijft nog redelijk vrij van de oh zo zware situatie in het zuiden van het land.
  En Knuffels en aanrakingen zijn een ongelofelijk gemis. Daarom vanuit hier een hele grote naar jullie via de enige weg..
  Dag dag, blijf veilig & gezond!

 3. Vrijdag kreeg ik jullie verhaal in het Dagblad van het Noorden geleverd van een kennis (wij hebben geen abonnement) prachtig je leest zo heerlijk weg, vele abonnees zullen ervan genoten hebben.

  Hoe gaat het daar bij jullie nog steeds in de zelfde baai! Hier beginnen we het gezellige terras leven te missen, misschien in Juni mag het weer open ben zeer benieuwd.

  Sterkte daar, laat weer eens wat “horen”
  Groet uit Groningen