Puerto Ingles

By Minke

24 December 2017

Datum: 23-12-2017 Tijd: 15:33 GMT Positie: 41°48.13’S 073°53.31’W
Als we in het ochtendlicht van 22 december de golven zien die om ons heen oprijzen snappen we opeens waarom de boot afgelopen nacht niet zo wilde lopen als wij dat graag zagen. De golven, ze zijn de laatste dagen een meter of vijf hoog, zetten haar alle kanten op en alleen een redelijke voor de windse koers werkt. Deze koers brengt ons niet bij de ingang van Canal Chacao, maar een stuk noordelijker. De golven worden gedurende de dag minder hoog, maar het trimmen van de boot blijft op de een of andere manier lastig. Zeilen trimmen, zeil erbij en er weer af. We proberen het zelfs met een klein puntje kleine fok erbij die we bak zetten. Een tandje vallen of toch weer loeven. Het helpt allemaal niet echt. We komen er niet achter wat het nu is, maar koers houden wil ze niet echt vandaag. Ons plan om even met halve wind op Chili af te racen, zoals het weerbericht deed vermoeden, moeten we bijstellen. We zullen niet met daglicht aankomen.
Aan het einde van de middag zien we de eerste contouren van land. Wauw! Wat is dat een gaaf gezicht na zo lang alleen maar zee te hebben gezien. En stiekem zo gewenst te hebben dat we er snel zouden zijn. De dag wordt schemer en bij het vallen van de nacht gaat de motor aan. Geen wind meer. Wel lekker, want nu zijn er geen dikke brekers in de baai en kunnen we over een meer ondiep stuk naar binnen varen. Lijkt het er eerst nog op dat we stroom tegen hebben, al snel loopt de snelheid op en met een grootzeil op en de motor op stagionair vooruit gaan we met 6 knopen de baai in.
We roepen de vouurtoren op om te melden dat we er aankomen en wat onze plannen zijn. Ankeren in Puerto Ingles en de volgende morgen verder richting Puerto Montt. We vragen voor de zekerheid nog even het getij op, want we willen wel met stroom mee naar binnen varen. Er moet zoveel water door dat kleine kanaal, dat stroom tegen eigenlijk achteruit varen betekent. Het schijnt hier met maximaal 9 tot 10 knopen te kunnen stromen, wat wij bij lange na niet halen op de motor.
We wilden er zo graag eerder zijn, maar het is ook zo mooi om in het donker binnen te varen. Niet wetend hoe het eruit ziet. Een paar lichtjes op de kant en het licht van de vuurtoren. Verder contouren van land en water. We navigeren langzaam de baai van Puerto Ingles in. Ik sta op de punt op de uitkijk voor visboeien, fishfarms en mosselbanken. Maar niets ligt ons in de weg en we kunnen rustig naar binnen varen. In de straal van de lantaarn zie je het vocht. Het is wat je in Nederland waterkoud zou noemen. De afgelopen dagen hebben we voor het eerst in lange tijd weer in ons zeilpak geleefd. Sokken, zeillaarzen, mutsen en handschoenen, het is allemaal weer uit de kast getrokken.
We laten het anker vallen en als we liggen kijken we elkaar aan. We zijn er! Het vasteland van Chili is bereikt! Het is toch wel een machtig gevoel om de hele kust van Zuid Amerika afgezakt te zijn. Jaap start de generator en komt even later met het electrische kacheltje de kajuit in. Even lekker opwarmen zegt ie. En dat doen we. Met een borreltje erbij om onze aankomst te vieren. Dat hebben we toch maar mooi even gedaan!
We checken nog eens goed de getijdenkaart en besluiten dat we niet over een paar uurtjes alweer op willen staan om door te varen. We hebben geen haast en de afgelopen dagen waren pittig. We liggen heerlijk achter ons anker in de baai, het is rustig weer en rustig water. We hebben niets meer nodig. We blijven een dagje liggen. Uitslapen, bijkomen en een beetje opruimen. En kijken hoe Chili eruit ziet!

11 Comments

 1. Top! Stoere zeehelden van de South Pacific. Ff rust is wel verdiend, geniet ervan en Merry Xmas in Chili! Groeten van de Tauplitzalm van ons allemaal.

  Reply
 2. Mooi om te lezen dat de overtocht van paaseiland naar het vaste land er op zit. Heb ff op de kaart gekeken maar das een behoorlijk eind. Lekker genieten in Chili met een borrel. Hebben jullie dik verdiend. Cheers.

  Reply
 3. Jaaa neem maar even rust. Happy christmas. Xxxx

  Reply
 4. ‘Goed gedaan hoor’ zegt Mark als ik klaar ben met het voorlezen van het blog. Wat een machtig gevoel zal dit inderdaad geven. Nieuwsgierig naar hoe julloe Chili avontuur verder gaat. Lfs Bolle Crew

  Reply
 5. Wat een bijzonder kerstfeest zal het zijn! Liefs van Annemarieke

  Reply
 6. Beste Minke en Jaap, Van uit een winderig en vies regenweer (echt weer voor de kerst) in Friesland wens ik jullie fijne feestdagen. Rust maar lekker uit en geniet. Wat een prestatie hebben jullie geleverd. Klasse.

  Reply
 7. Beste Minke en Jaap,

  Weer een topprestatie geleverd. Nu eerst maar een beetje bijkomen.

  Ik wens jullie goede feestdagen en een heel goed 2018. Ik weet zeker dat jullie morgen, bij het kerstdiner van de familie bij Coby en Chris, in ieders gedachten zijn.

  Geniet maar lekker van Chili en de kachel. De laatste brand hier ook volop want het is hier vies en winderig weer. Het lijkt wel een herfststorm. Geen sneeuw deze keer.

  Hartelijke groeten van Janneke

  Reply
 8. Feliz Navidad

  Reply
 9. Wat een avontuur en prestatie weer! Fijne tijd in Chili

  Reply
 10. Knap werk hoor en afzien zeg! Ik vond drie uur Skûtsje zeilen met de personeelsvereniging van de gemeente Loppersum al een prestatie waarbij Sijbren en ik het fokzeil mochten bedienen op het Sneekermeer met windkracht vier ;-))

  Denk dat kerstfeest bij jullie ook speciaal was

  Goede wensen en behouden vaart voor 2018

  Groeten Kasper

  Reply
 11. Feliz ano nuevo 2018

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *