Overblijfselen uit Curacao

By Minke

15 December 2017

Datum: 14-12-2017 Tijd: 18:47 GMT Positie: 38°31.02’S 096°45.57’W Koers over de grond: 099T
Terwijl we uit Nederland bericht krijgen over code rood, sneeuw en gladheid, merken we ook hier dat de temperatuur aan het dalen is. Van sneeuw en gladheid is gelukkig nog geen sprake, maar frisser wordt het wel. Was het zeewater op Paaseiland nog 21 graden, in Puerto Montt zal dat rond de 11 graden zijn. Als het zonnetje dan ook nog een dag niet schijnt komen de lange broek en trui ook overdag te voorschijn. En tijdens de nachtwacht zit ik niet meer zoveel buiten als eerder. De wind is inmiddels wel lekker aangetrokken. We hebben rond de 20 knopen en gaan met een mooi gangetje de juiste kant op. Nog wel. Want volgens de weersvoorspelling komt het hogedruk gebied, waar we zo mooi omheen gevaren zijn, de komende dagen weer onze kant op. De wind schijnt te blijven, maar gaat wel draaien. We wachten rustig af en lopen nog maar niet op de zaken vooruit. We gaan op dit moment erg mooi en hebben nog een dikke 1.140 mijl voor de boeg.
Inmiddels hebben we de SSB Radio verder geoptimaliseerd. We hadden al een nieuwe antenne geplaatst, maar nu hebben we ook achterhaald welke apparaten storen op de radio. Gaan we ‘radio-en’ dan gaat tegenwoordig bijvoorbeeld de oplader van de computer eruit. En dat werkt. Toch was Jaap nog niet helemaal tevreden en sleutelde de antennetuner open om daar wat om te zetten. Maar helaas spot hij wat zwarte puntjes op een spoeltje En als we gaan testen komen er wat vonken vanaf. Geen goede zaak. Gelukkig hebben we in Curacao een tweedehands radio en antennetuner op de kop getikt. In mijn beleving met het idee om deze ooit eens weer voor een leuk prijsje van de hand te doen. Maar nu komt het toch wel erg goed van pas dat we nog een tuner hebben liggen. Met al deze aanpassingen werkt de radio op dit moment weer naar behoren. Waar we erg blij mee zijn.
Als ik aan Jaap vraag waar dat nou aan zou kunnen liggen zegt ie: Geen idee, maar op een boot gaat alles eerder stuk. En dat is waar. Over reizen met een boot wordt wel eens gezegd, dat is hetzelfde als klussen aan je boot in een mooie omgeving. Gelukkig voor ons is klussen niet het enige wat we doen op de mooie plekken waar we komen. Maar een kern van waarheid zit er wel in.
Curacao was ook de plaats waar we ons in de supermarkten voor de laatste maal konden verwennen met Nederlandse producten. Rookworst was een van deze producten. We hadden ook nog Zuurkool uit Nederland, welke nodig op moest. Dus hoog tijd voor een stampotje met worst. Toen Jaap het idee opperde liep het water me al in de mond. Als Jaap aan het koken is bekijk ik de zak van de rookworst eens. Niet helemaal de rookworst die wij voor ogen hadden, maar een kippenworst. Ach dat zal de pret niet drukken. Maar als Jaap de worst gaat bakken komt er een vreemde en vieze lucht uit de kombuis. Is die worst nog wel goed? vraag ik aan Jaap. Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum? Jaap bekijkt de zak. Die is nog wel goed, maar er staat ook op gekoeld bewaren…
Oke, deze worst heeft de afgelopen 6 maanden niet gekoeld gelegen, terwijl wij in de tropen waren. Dat er alleen maar een vieze geur vanaf komt valt dus eigenlijk nog best mee. In mijn beleving had de worst met verpakking en al inmiddels toch wel moeten kunnen lopen. Dat zegt toch iets over alle toevoegingen die erin zullen zitten. De worst gaat in ieder geval overboord en we eten een stampot zonder worst. De zuurkool voorraad is daarmee op zijn einde. Maar rookworst zal voor mij vast nog lange tijd gekoppeld blijven aan een vieze geur.

4 Comments

  1. Aah wat jammer!!! Als je ooit weer voet in Groningen zet gaan we dat direct goedmaken met een HEMA rookworst, dat snap je zeker wel :-)) Xxx Natas

  2. Haha, leuk verhaal maar oh…wat sneu. Hopenlijk hadden jullie nog wel een stukje spek?

  3. Brrrrrrrrrrrrr ik ren bijna gillend weg als ik zuurkool ruik! boerenkool ook trouwens.

  4. Hier ook zuurkool!!