Op naar Baie de Phaëton

View from de Belvedere de Taravao

By Minke

16 August 2021

Nu we besloten hebben naar Nederland te reizen en de tickets geboekt zijn moet het belangrijkste nog geregeld worden. Een goede plek voor onze Eastern Stream. Veel voorzieningen zijn er niet in Frans Polynesië om je boot veilig achter te laten. Eigenlijk komen we al vrij snel tot de conclusie dat de enige goede optie Baie de Phaëton is. Een van de meest beschutte ankerbaaien van Frans Polynesië. Papeete viel op voorhand af, niet beschut genoeg. Raiatea vonden we wel echt een goede optie, mits de boot dan in de marina kon liggen of ergens op de kant kon staan. Covid en daarmee de vele gestrande boten in Frans Polynesië maken dat we overal ‘nee’en ‘geen plek’ te horen krijgen wanneer we informeren. En dus kijken we naar een goed weergaatje om terug te zeilen naar Tahiti en de baai van Phaëton te gaan bekijken.

Zeilen en weervensters

Niets is zo veranderlijk als het weer en we moeten nog best even zoeken voor een goed moment om, nog redelijk relax, terug te kunnen varen naar Tahiti. Tahiti is vanaf Raiatea namelijk tegen de normaal heersende oosterwind in. Eind juli lijkt er een venster te zijn dat net lang genoeg goede wind zou moeten brengen om te kunnen vertrekken. Het is niet perfect, want er is lichte wind voorspeld, maar we besluiten toch de gok te nemen. Het kan maar zo zijn dat we weken moeten wachten op het volgende weervenster. Nu kunnen we in ieder geval zeilen en lopen we niet het risico dat we op een later moment met tijdsnood moeten vertrekken en tegen de wind in op de motor die kant op moeten gaan. Want daar hebben we echt geen zin in.

Het blijkt een goede keuze. Niet alleen testen we ons nieuwe grootzeil, die deze test meer dan goed doorstaat. We hebben ook een prachtige, rustige zeiltocht en komen naar anderhalve dag aan in Taravao. De baai is heerlijk beschut en het besluit is dan ook snel genomen. Dit wordt de plek voor onze Eastern Stream. Eigenlijk is het enige nadeel hier dat wanneer de wind verkeerd draait of wegvalt de geur van de afvalstort neerdaalt over de baai. Niet heel prettig, maar zelfs dat went.

Zeilen naar Tahiti

Cruisen of klussen

Eigenlijk was het ons idee de baai te checken en daarna Tahiti-Iti te verkennen per boot. Dit deel van Tahiti moet namelijk prachtig zijn en we hebben nog steeds een dikke maand voordat we vertrekken. Maar dan stopt onze generator ermee. Natuurlijk halverwege de was. Denken we eerst nog aan een snelle reparatie, niets blijkt minder waar. Dus hang ik de volgende morgen de half gewassen, nog steeds doorweekte en vooral stinkende kleding aan de lijn om te drogen. Jaap verblijft ondertussen bijna een week in de machinekamer om de generator te repareren.

De generator loopt, maar slaat af bij belasting. Het lijkt wel een motor revisie. Alles gaat uit elkaar, wordt schoongemaakt, verzorgd en weer in elkaar gezet. Maar het helpt niet. Zodra we de generator belasten gaat het mis. Hulplijnen in Nederland worden ingeschakeld, maar uiteindelijk is het onze Italiaanse buurman die zich afvraagt of het ook in een speciaal stuk van de uitlaat kan zitten. Jaap had de uitlaat nagekeken, maar dit deel kun je niet bekijken zonder het helemaal uit elkaar te sleutelen. Eenmaal los is het euvel gevonden. Nou ja het is gewoon niet te missen. De hele buis zit zo goed als dicht. Dat verklaard goed waarom belasting niet mogelijk was. Zodra de druk omhoog ging konden de gassen nergens meer heen.

De hele uitlaat wordt schoon gemaakt en dan blijkt dat corrosie de boosdoener is en koelwater door kleine gaatjes de uitlaatpijp in kon komen. Twee vliegen in een klap, want we weten nu ook waarom we (eigenlijk al vanaf het begin) af en toe het koelwater aan moeten vullen. Jaap last alles weer aan en in elkaar en daarmee is het euvel verholpen. We hebben weer een werkende generator, kunnen weer ons eigen drinkwater maken en wassen in de machine… Al heb ik toch echt heel wat azijn door de wasmachine moeten spoelen om van de vieze geur af te komen.

Fixing the generator
Generator exhaust problems
Welding repair generator

Even wennen

Deze week klussen maakt ook dat we eigenlijk al helemaal gewend zijn aan de baai. Het internet is redelijk goed hier, wat maakt dat mijn focus ligt op het solliciteren. Ik heb regelmatig gesprekken met mensen in Nederland, breidt mijn netwerk uit en kom in contact met leuke en interessante mensen. Ik vind het ontzettend bijzonder om te merken wat dit in positieve zin met me doet.

Maar zo bezig zijn met werk is ook een heel proces. Mijn innerlijke ‘werk’ overtuigingen komen regelmatig om de hoek kijken, wat het gelijk ook een heel persoonlijk leerproces maakt. Mijn oud collega Koen Portegies helpt me met het aanscherpen van mijn wensen en focus. En hoewel ik veel geleerd heb de afgelopen jaren over mezelf ga ik toch nog af en toe de fout in. Steekt mijn meer introverte kant even de kop op en voer ik naast hele goede ook echt heel belabberde gesprekken.

Maar wat is het leuk om hier weer mee bezig te zijn. Om me weer eens te focussen op iets heel anders en te voelen hoe verschillende dingen energie kunnen geven. Want ja, ik krijg nog steeds heel veel energie van onze reis en de plannen die we nog hebben. Maar het is ook ontzettend leuk om weer tijdelijk aan de slag te gaan. Want al is het ‘wat’ misschien nog niet helemaal duidelijk, dat ik aan het werk ga in Nederland is een ding dat zeker is. Dit proces is te leuk en te leerzaam om niet te voltooien.

Splice in snuggerline
Bildge work

We blijven liggen in Phaëton

We besluiten in de baai te blijven liggen en het rondje Tahiti-Iti voor na terugkomst te bewaren. We bereiden de boot langzaamaan voor op vertrek. Maar waar er aan de ene kant klussen van de lijst afgaan, komen ze er aan de andere kant weer bij. Wanneer we lijnen onder de vloer vandaan halen om de snuggerlijn van ons anker te vervangen spotten we roestige plekken. Een stalen boot en roest is geen goede combinatie, wat maakt dat Jaap op dit moment dubbelgevouwen in de punt ligt om al het roest te verwijderen. We hebben deze plekken al eerder behandeld en Jaap gaat nu voor het grovere geschut. Kaal tot op het staal en volledig opnieuw de verflagen opbouwen.

Tegelijkertijd hebben we inmiddels al wel een dubbel anker in het water liggen, is de snuggerlijn vervangen (deze lijn bevestig je aan de ankerketting en haalt de druk en krachten van de ankerlier af), ruimen we ontzettend op en zijn bezig met het wassen van de kussens en kussenhoezen. Dat laatste vooral om zoveel als mogelijk het vocht en zout uit de boot te krijgen voordat we vertrekken. Want met dit tropische weer is de kans op schimmel en dergelijke aan boord heel groot.

Wandelen en verkennen

We maken ook tijd om af en toe eens heerlijk op pad te gaan. We wandelen naar de Belvedere van Taravao, waar we een prachtig uitzicht hebben over zowel de oost als west kust van Tahiti. Dit deel van Tahiti is echt de moestuin van het eiland. Boeren hebben grote akkers en verbouwen groenten voor de lokale markt. Wanneer er een hoge zuidelijke swel in de voorspelling staat liften we naar Teahupoo. Dit is de golf surfspot van Frans Polynesië. De golven zijn immens en we hebben het geluk dat we mee mogen kijken op het scherm van een paar drone professionals. De beelden zijn werkelijk prachtig. De andere kant van dit fenomeen is echter dat tuinen langs de kust onder lopen en we ingestorte gebouwtjes zien, waar mensen nog proberen te redden wat er te redden valt. Op mij maakt dat laatste meer indruk dan de immense golven.

Onze ankerbaai doorstaat deze zuidelijke swell trouwens perfect. Natuurlijk is er wat verhoging, maar verder is het super kalm in de baai. Dat is wel anders in Papeete, waar geluiden vandaan komen dat boten dansen op de binnenkomende swell en mensen zeeziekte medicatie nemen terwijl ze achter hun anker liggen. Voor ons de bevestiging dat we met deze baai een goede keuze maken.

Hitchhiking to Teahupoo
High waves and water Teahupoo

8 Comments

 1. Dag Minke ne Jaap,

  Werken en nog eens werken, altijd werk en nooit klaar, zo gaat dat bij jullie.
  Wat geweldig dat Jaap zo ontzettend handig is en (bijna) alles zelf kan repareren.
  Super.
  Maar wat ook spannend, de boot achterlaten en zelf naar Nederland vliegen!
  Gelukkig hebben jullie een mooi plekje gevonden!
  Ook weer mooie foto’s van de schitterende natuur daar! Jullie zijn wel bofkonten.
  Wij wensen jullie een heel goede en veilige terugreis naar Nederland.
  Daar zijn een heleboel mensen die heel blij zijn jullie weer eens te zien.

  Hartelijke groeten,
  Coby (en Chris)

  Reply
  • Hai Minke en Jaap.
   Dat was wel.een heel geklust,goed dat Jaap dat allemaal zelf kan
   doen.
   Jill ie hebben nu een heel goed plekje gevonden en nu wordt er naar huis gevlogen.G o ede vliegreis en veel succes bij het zoeken van een baan.Ik heb weer genoten van jullie spannende reis.
   Groetjes van mij.

   Reply
 2. Er is altijd wel werk aan de winkel op de boot. Wat een geluk dat Jaap dit allemaal kan oplossen. Zonder techneut geen reis over de wereld!
  Nu kan de reis terug naar “huis” eindelijk beginnen. Maar wat is “ huis” eigenlijk?
  Goede reis en succes met ‘t vinden van een baan.
  Gr

  Reply
  • Klopt, wat is (t)huis. Mooie vraag

   Reply
 3. Het blijft maar zonnig bij jullie en het water zooooo……blauw fantastisch. Minke/Jaap doe even iets onder
  het koekoek doek om het vrij van het glas/hout te houden dan krijg je minder condens er onder wat weer slecht voor het hout is en het raamfolie gaat langer mee.

  Goede vluchten naar hier gewenst!

  Reply
  • Dank voor de tip!

   Reply
 4. Wat fijn dat het opgelost is en jij kunt wassen en dat jullie weer kunnen voor zien in jullie eigen drinkwater .
  Goede reis naar Nederland gewenst en hopen dat jullie snel een baan vinden.

  Reply
 5. Goede reis naar Nederland, zal wel even wennen zijn. Af en toe even met de boot naar Schiermonnikoog doet ook goed. Ik heb je aanbevolen op Linkedin.

  Groet Kasper

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *