Mijmeringen

By Minke

15 November 2017

Positie: 17 44.06S 101 18.48W
The true voyage of discovery does not consist in looking for new lands, but in having new eyes.
Deze tekst van Marcel Proust las ik in de bijbel van Chili, zoals de Nautical Guide van Chili wordt genoemd. Ik vind het een prachtige uitspraak en je kunt er in lezen wat je wilt. Van heel letterlijk tot filosofisch of spiritueel. Het is net welke inslag je kiest. Op dit stukje van onze reis betekent het voor mij in ieder geval je blijven verwonderen over dat wat er om je heen gebeurd. De wereld op zee is klein. We hebben ons beiden, ons dagritme, de boot en de zee en lucht daaromheen. Als er dan opeens iets gebeurt wat niet alledaags is dan ervaar ik dat heel intens. Kleine dingen, als een prachtige sterrenhemel, of het vangen van een vis, worden opeens groot en indrukwekkend. En de rust die er is om deze niet alledaagse dingen om je heen te aanschouwen dat is heerlijk.
Zo anders dan in het dagelijkse drukke leven in Panama stad het geval was. Daar hadden we dingen te doen en moest er vanalles gebeuren. Nu is het niet zo dat er tijdens het varen niets moet. Maar alles gaat in een andere versnelling. Het is bijvoorbeeld helemaal geen probleem om een hele morgen bezig te zijn de lessen Spaans van cd’s om te zetten in een mp3 bestand, zodat ik het op mijn telefoon kan luisteren. Thuis zou ik er over het algemeen niet aan denken om hier zo lang mee bezig te gaan. Er is thuis altijd wat te doen en er zijn zo veel meer prikkels. Hier worden de prikkels steeds minder, vertraag ik en daarmee vertraagd de wereld om mij heen. Een heerlijk gevoel.
En dat maakt volgens mij ook dat ik de wereld intenser beleef. Dat ik geniet van de natuur en het water. Van de dolfijnen die even langskomen, gewoon uit nieuwsgierigheid of om even te spelen met de boeggolf van de boot. Net als de vogels of de vliegende vissen die ‘s avonds soms met een klap tegen het doghouse aan vliegen. Hoewel ik dat laatste meestal iets minder plezierig vind. Eerst schrik je van de klap en daarna is er een raar fladderend geluid. Het moment dat je je realiseert dat je in het donker op zoek naar de vis moet om hem weer overboord te zetten.
Een aantal weken op zee, het lijkt wel meditatief en je komt in een andere staat van zijn. Volgens mij heeft reizen best een positieve invloed. Op mij in ieder geval wel.

3 Comments

 1. Prachtig!!!!

  ……….

  Dit is het Mink!

  ……….

  ‘Silence is an oceaan, speech is a river’
  ~Rumi~

  😉

  Ben blij voor je!

  Xxxx
  Natas

 2. Mooi…………

 3. “After some time the boredom sets in” wil je het niet………ga actief worden. Waarom zou je, helemaal niets te hoeven/moeten is soms zooooooooooooo fijn.
  behouden vaart deze laatste mijlen tot Paaseiland, ga heel hard roepen, hallo hier zijn wij de twee vanuit Groningen!