Luxe 2.0

By Minke

8 November 2017

Positie: 07 35.26S 092 55.30W
Lekker he? Zeg ik tegen Jaap. En het lijkt wel alsof dat nog de enige twee woorden zijn die ik ken. Ik sta gewoon in de repeatstand, nog na te genieten van mijn eerste warme douche aan boord. Jaap zit nu in de kuip te poedelen en ook hij kent geloof ik nog maar 1 woord. LEKKER! hoor ik hem met een weldadige zucht zeggen. Douchen wordt hiermee opeens weer een feestje, terwijl ik de laatste dagen het steeds aan het uitstellen was. Douchen met koud water vond ik tot nu toe helemaal niet erg. Het was immers warm genoeg. Maar nu de temperaturen weer gaan dalen en ik absoluut een koukleum ben werd dat toch wat anders.
Jaap had volgens mij dezelfde gedachten. En toen ik vanmorgen wakker werd, was ik hem eerst even kwijt. Maar geluiden uit de machinekamer betekent dat er beneden gewerkt wordt. Het verwarmingselement van onze boiler deed het namelijk alleen in het begin. Dus was Jaap aan het sleutelen en bleek dat het element zo was vergaan dat die los in de boiler lag. Einde verhaal van het verwarmingselement. In Chili dus op zoek naar een nieuw element.
Maar Jaap zou Jaap niet zijn als hij niet eerst op zoek gaat naar een oplossing. En nu verwarmen we het water in de boiler door het koelwater van de generator er door te laten lopen. We hadden niet al het materiaal aan boord om het goed aan te sluiten, dus is het volgens Jaap nog iet wat provisorisch. Maar dat is mij om het even, want we hebben super warm water, verkregen uit de restwarmte van de generator. En de generator draait regelmatig om bijvoorbeeld water te maken. Wat een vooruitzicht om na al die tijd lekker warm te kunnen douchen, ik zeg luxe 2.0!
We zijn vandaag op de helft van de af te leggen afstand naar Paaseiland. Nog 1.500 mijl te gaan. En dat terwijl we vandaag ook precies twee weken op zee zijn. Het is misschien raar, maar als iemand zou zeggen dat we een week onderweg zijn is het ook oke. De dagen rijgen zich als vanzelf aaneen en het besef van tijd is er soms gewoon niet. Dit is wat Jaap denk ik bedoelde toen hij zei dat de hoeveelheid dagen tussen de twee dagen na vertrek en voor aankomst er niet zo veel toe doen. Het kan een week zijn of drie. Je leeft je leventje aan boord en daar ben je mee bezig. Ik denk dat dat zeker zo is.
Het weer is rustig en de wind wisselend. Van 9 tot 10 knopen wisselt het soms in een keer om naar maximaal een kleine 20 knoop. Jaap weet de windstuurinrichting zo in te stellen dat deze wisselingen op te vangen zijn. Maar ik heb nog wat oefening nodig. Wat maakt dat ik regelmatig aan het tunen en bijsturen ben tijdens mijn wachtjes. We varen af en toe bijna halve wind, wat betekent dat de zuid oost passaat al wat meer uit het oosten komt. Goed voor onze koers.
Het is net volle maan geweest en de maan is nu prachtig groot. Gisteren kwam ze op als een soort van ei op zijn zijkant. Ze was er opeens en ik schrok er bijna van hoe fel en dichtbij ze leek. De stand van de maan is hier anders dan in Nederland en ze ligt hier veel meer op haar rug. Voordat de maan op komt is het prachtig sterren kijken. Als je zo weinig vervuilingslicht hebt is het bijna onbeschrijfelijk hoeveel sterren je kunt zien. Ik neem over het algemeen de eerste wacht voor mijn rekening, Jaap een verlengde middenwacht en ik dan weer de ochtendwacht. Wat maakt dat ook de zonsopkomst meestal voor mij is. Hoe moe je soms ook bent, het is mooi te ervaren dat wanneer het lichter wordt, je energie ook veranderd. Alerter en ook meer wakker. Dus het eerste uurtje van mijn wacht zit ik vaak bijna te slapen en nadat de zon is opgekomen ben ik er zelf ook wel weer. Tijd dan om het deeg voor ons brood te kneden, wat we om de dag bakken. En wat is er nu lekkerder dan dat we vanaf nu ook kunnen mijmeren over een heerlijke warme douche…

7 Comments

 1. Haha! Mooi verhaal en goed te lezen dat McGyver zijn kunsten nog vertoond! Geniet van deze wind, volgens de weerkaarten liggen er nog wat doldrums in de weg. Die lijken naar het oosten weg te trekken dus waarschijnlijk blijven jullie wel lekker doorhobbelen. Daarna wat meer wind maar uit een lekker hoekje, dus laat maar lopen dat schip… En neem nog een sinaasappel!

 2. Jaap op z’n best, met z’n handige handjes !
  🙂

 3. Het is steeds weer een genoegen om jullie reis te volgen en ook leuk te horen
  Hoe jan jaap alles weer uit de kast haalt om bv de boiler weer te maken en als
  Dat niet lukt iets anders te probereb,
  Wij volgen onder tussen onze kleindochter die met de wylde swan omderweg is
  Naar tenerife.
  Doe voorzichtig wij varen mee in gedachten
  Riet

 4. Het gaat goed lees ik hier uit, geniet ervan

 5. Wat is dat toch fijn een Bob de Bouwer aan boord, we zien hem al bezig druk,druk, even niet storen!
  Maar wat heerlijk dat jullie je nu kunnen douchen met warm water. Geniet ervan!
  Fijn ook dat jullie zo genieten van de overtocht.
  Door je mooie verhalen is het net of we nog aan boord zijn.

  Groetjes en doe voorzichtig

 6. Mooi verhaal weer! Paaseiland, jullie hebben het al bijna in zicht!
  Goede vaart en liefs gewenst vanuit Veere, waar we de eerste nachtvorst hebben van de winter!

  De Enjoysters Peter en Myriam

 7. Prachtige verhalen ik geniet mee. Oogjes dicht en zit zo bij jullie aan boord mee te deinen.