Kennismaken met Fiji

Arrived in Fiji

By Minke

23 juni 2022

Land-Ho

“Minke, de zon komt op en ik zie land.” Jaap maakt me met deze tekst wakker. We varen op de Lau groep af, de meest oostelijke eilandengroep van Fiji. Eigenlijk ligt mijn bed ontzettend lekker, maar land in zicht is na deze enerverende reis toch echt ook wat waard. Dus wrijf ik de slaap uit mijn ogen en hijs me uit bed.
Met het eerste ochtendgloren zijn her en der de contouren van eilanden zichtbaar. Echte ondieptes komen we niet tegen, maar de eilanden maken indruk. Stijl en vooral erg groen. Door de verrekijker zien we op een rif een huisje staan. We zijn in Fiji aangekomen al moeten we nog een dikke honderd mijlen varen, voordat we in Savusavu een mooring op kunnen pikken.

Aankomen in Fiji

Want al bestaat Fiji uit zo’n 300 eilanden, inklaren kan maar op een aantal plekken.
Onze laatste nacht op zee halen we de snelheid wat uit de boot. We willen niet te vroeg aankomen, want de prijzen voor aankomst buiten kantooruren gaan rap omhoog. Niet al te snel varen is nog best een opgave, want de wind blaast stevig. De laatste vijf mijl dobberen we op een heel klein puntje fok naar onze bestemming, terwijl de wasmachine draait, we de boot schoonmaken en ook ons zelf een poetsbeurt geven. Een schone boot geeft hopelijk een goed indruk is onze gedachte en maakt misschien ook dat ze niet de hele boot gaan inspecteren op verboden waar. Verse groenten en fruit, maar ook vlees, blikvoer en vooral de hoeveelheid alcohol aan boord moesten we melden.
Rond de klok van achten draaien we de kreek in en zien we Savusavu liggen. Na wat ik gelezen had over deze plaats had ik de indruk dat we echt naar een stad zouden gaan. Maar het is een kleurrijk dorp, waar we kinderen in school tenue richting school zien lopen en de winkels langzaamaan hun deuren openen.
We krijgen een mooring toegewezen van Copra Shed Marina en ploffen, nadat we de mooring opgepikt hebben, met een aankomstbiertje in de kuip neer. Wat een tocht!
Zeilreparaties

Stormschade

We zijn blij dat we er zijn en waren vooral ook erg blij met de reserve zeilen die we aan boord hadden liggen. We horen veel boten die op zee reparaties hebben moeten uitvoeren. ‘Ik heb twee dagen op het dak gezeten met het grootzeil op schoot’ verteld onze buurman die even langszij komt om hallo te zeggen. Wij konden de gescheurde zeilen wisselen met onze reserve zeilen, maar hebben straks natuurlijk nog wel een flinke klus te doen. Zowel het grootzeil als de genua hebben de nodige stormschade. Maar eerst gaan we genieten van deze nieuwe omgeving.

De zorgen die ik me maakte over het inklaren, blijken volledig onterecht. Inklaren is een koud kunstje dat vooral een paar uur tijd kost. We krijgen eerst gezondheidszorg aan boord en na de nodige papieren ingevuld te hebben krijgen we een swaptest. Deze is negatief en het sein voor de andere officials dat ze veilig bij ons aan boord kunnen komen. Onze boot is Covid vrij. De mensen van de douane en bio security stellen de nodige vragen, willen een blik in onze vriezer werpen en in de drank kast, maar dat is het ook. Net voor lunchtijd worden we welkom geheten in Fiji en mogen we aan land. Dat laatste laten we ons geen twee keer zeggen. We hebben een goede lunch tip gekregen van de gezondheidsmedewerkster en niet lang nadat de autoriteiten van boord zijn gegaan lopen we het dorp in.

Markt Savusavu
Curry paradijs

Wat een welkom!

Bula Bula! Iedereen die we tegenkomen groet ons vriendelijk en ik ben bijna een beetje overdonderd. Wat een ander land dan Frans Polynesië. Op straat is het een drukte van belang. Mensen uit de omgeving doen in dit dorp hun inkopen. Er zijn allerlei kleine winkeltjes en verschillende supermarkten. Centraal in het dorp is het busstation en de centrale markt. De meeste bussen hebben geen ramen en tijdens een regenbui wordt er gewoon een zeiltje naar beneden gerold. Onder de bus grote banden met een stevig profiel. Dit zegt genoeg over de wegen hier op het eiland.


Maar vooral de vriendelijkheid van de Fijianen valt op. In Fiji leven verschillende bevolkingsgroepen. De Engelsen hebben nogal wat Indische slaven naar Fiji vervoert om in de suikerriet te werken. Hierdoor leven er nu, naast de Melanesiërs, zo’n veertig procent Indiërs in Fiji. We eten een heerlijke curry en laten alle indrukken binnenkomen. Struinen over de groente en fruitmarkt en kijken onze ogen uit. Heel veel verse producten en vooral een heel andere prijs dan in Frans Polynesië. De komende dagen gaan we het dorp verkennen en onze inkopen doen om langere tijd off the grid te kunnen zeilen. Maar eerst maar eens genieten van een welverdiend biertje in de yachtclub.

Kavamarkt Savusavu
Kava for the sevusevu

7 Reacties

  1. Fiji here we are! fijn weer bericht te ontvangen van jullie, het aankomen leest weer geweldig en inklaren een makkie dus op naar de wal. Hoe gemoedelijk is het daar zoals Minke omschrijft en volop diversiteit aan voedsel voor smullers als jullie een eldorado dus.
    En er zijn nog 300 eilandjes en/of eilanden dus voldoende indrukken op te doen in Fiji! Het klimaat hoe is dat daar?

    Ben zeer benieuwd naar de foto,s kijk er naar uit.

  2. Wat leuk om weer verder te lezen met jullie avontuur, en fijn dat het inklaren soepel is verlopen. Fijn dat jullie konden genieten van een heerlijke lunch. Blijf maar even genieten daar. Tot het volgende verhaal .

  3. Met voeten aan wal weer nieuwe avonturen en culturen snuiven. Heel veel ontdekking plezier en succes met de reparatie zeil ; ) kijk ook uit naar de foto’s en de volgende up-date.
    Genietze!

  4. Heerlijk jullie spannende avonturen weer te lezen.Is net of je er zelf bij bent,zo goed wordt alles beschreven.Dank je wel.Ben benieuwd naar de volgende mooie avonturen van jullie.Verder een goede reis.

  5. Heerlijk om weer van jullie te lezen. Zo reizen we toch een beetje mee.

  6. Wat weer een heerlijk verhaal! Dankjewel voor het meegenieten.

  7. En nu met foto’s, nog mooier 😘