Een beetje cruisen

By Minke

7 December 2017

Datum: 7-12-2017 Tijd: 23:06 GMT Positie: 33°16.19’S 108°58.25’W Koers over de grond: 232T
Het water heeft een kleur blauw die bijna niet te beschrijven is. Zo helder en toch ook zo blauw. We zeggen het nog steeds af en toe tegen elkaar, “moet je dat water zien, prachtig.” We hebben uiteindelijk niet meer gedoken op Paaseiland. Het weer nodigde daar niet toe uit en de temperatuur van het water was ‘maar’ 22 graden. Wat na de tropen nog steeds een beetje fris voor ons is. Jaap heeft nog wel de onderkant van de boot gepoetst en had super goed zicht onderwater. Ik kon de bodem zien, zei hij. Terwijl het er toch ongeveer 27 meter diep was. Dus achteraf hebben we wel een beetje spijt van onze keuze. Het moet er prachtig zijn, met zelfs een onderwater Moai en veel koraal. In Chili dus maar eens wennen aan het koude weer en water en wie weet doen we dan ooit nog wel een duik op Paaseiland. Mochten we via de Pacific richting Polynesie en Nieuw Zeeland gaan is Paaseiland toch een voor de hand liggende tussenstop.
Het is vandaag, 7 december, een heerlijke dag. Het zonnetje schijnt en de zee deint in een mooi ritme. Afgelopen nacht is de wind bijna volledig weg gevallen, wat maakt dat we nu een windje van 5 tot 8 knopen hebben. Toch gaan we redelijk goed vooruit en varen we tussen de 3 en 4 mijlen per uur. Bazaan, grootzeil, kleine fok en Genua, al het zeil is gehezen. En ik vind het bewonderenswaardig dat onze Eastern Stream, als bijna dertigtonner, in dit tempo vooruit gaat. Maar als ze eenmaal op gang is getrokken loopt ze prima! En eerlijk is eerlijk de stroming zal ook wel een klein beetje helpen.
Het hoge drukgebied heeft zich waarschijnlijk iets sneller verplaatst dan het weerbericht voorspeld had. Maar dat maakt wel dat we dit heerlijke weer hebben. Weggevaren uit de tropen met echt slecht weer en nu een heerlijke dag, alsof we nog in de tropen varen. Zolang we nog een beetje tempo houden mag het wat mij betreft zo blijven.
Het rustige weer maakt dat we vanmiddag heerlijk in het zonnetje de lazyjacks van de Bazaan hebben kunnen maken. Zowel het grootzeil, als de bazaan hebben een bijzonder systeem van lazyjacks, Dutchman genaamd. Vanaf de Dirk lopen fijne lijnen door het zeil naar het onderlijk. Een van deze lijnen is geknapt en hebben we vanmiddag vervangen. We zijn eigenlijk verbaasd dat deze dunne vislijnen het zo lang vol gehouden hebben. Maar wetende dat we een mooie voorraad vislijn aan boord hebben kunnen we dit in de toekomst altijd weer oplossen. Al zal Jaap dat laatste niet zo’n heel goed idee vinden, want hij heeft liever een tonijntje aan de haak.
Aan boord zitten we al weer goed in het ritme. De wachtjes worden gedraaid, het eerste brood is weer gebakken en de eerste yoghurt is in de maak. Dat laatste is nog wel een experiment. Ik heb drie keer opnieuw melk gemaakt, maar de melkpoeder wilde niet goed mengen met het water en het bleef heel korrelig. Te oud is onze inschatting en daarmee is de melkpoeder visvoer geworden. Nieuwe melkpoeder, nieuwe kansen. Nu maar hopen dat de yoghurt ook de goede bacterien heeft om een lekker goedje te worden. Afwachten, want de yoghurt moet nog een uurtje of 12 staan om ook echt yoghurt te worden. Morgen gaan we hopelijk een goed resultaat zien.
Jaap is niet tevreden over de ontvangst van de SSB radio. We hebben regelmatig moeite om contact te kunnen leggen. Wat ook maakt dat we niet altijd het weerbericht binnen kunnen halen, als ook de leuke berichten van het thuisfront. Want berichtjes krijgen als je midden op zee zit is niet alleen bijzonder, maar ook heel erg leuk. Nu varen we op dit moment ook ver van alles, wat misschien niet echt helpt. Het bereik van de stations van Mexico wordt steeds minder en de stations van Kaap De Goede Hoop en Nieuw Zeeland worden langzaam beter. Jaap heeft het idee dat de positie van onze antenne een deel van het probleem is. Veel zeilboten hebben deze in de achterstag. Maar door onze bazaan is dat niet mogelijk en zit de antenne een beetje tussen alles in. Wat de zend- en ontvangstkwaliteiten belemmerd. En dus hebben we nu een tweede antenne. Een tijdelijke antenne weliswaar, lopend vanaf de top van de bazaansmast naar het achterdek. En zolang we niet over de andere boeg gaan varen i s dit een goede oplossing. Gisteren hadden we in ieder geval contact en konden we de Chileense autoriteiten onze whereabouts doorgeven. Want dat is verplicht zolang je in Chileense wateren vaart. Een goed werkende radio is dan een must, zeker omdat het de verwachting is dat we hier wel bijna een jaar gaan zijn.
Naast de klusjes, de wachtjes en het huishouden relaxen we een beetje. Lezen een boekje of maken een puzzel. Het leven is goed aan boord, al zou een paar knopen meer wind wel heel erg fijn zijn.
We hebben trouwens ontzettend genoten van alle berichtjes die op onze website zijn achter gelaten tijdens onze trip van Panama naar Paaseiland. We kunnen deze onderweg niet lezen. Maar niets zo leuk, als ergens aankomen en het blijkt dat vrienden, familie en bekenden met ons meeleven en dit ook laten blijken. Reageren was met de kwaliteit van het internet op Paaseiland niet mogelijk. Maar daarmee wordt het niet minder gewaardeerd. Heel erg bedankt!

3 Comments

 1. Spannend om jullie dagelijkse gang van zaken te lezen wel jaloers hier is het een regenachtige dag en vanmorgen
  Was het erg donker om 8uur toen we beneden kwamen.
  Gisteren lekker gezwommen in kardinge waterkwaliteit heerlijk omdat voor omsmeden baby’s gezwommen hadden.
  Kijkmweer uit naar jullie volgende verslag waar wenaltijd heerlijk van genieten
  Gr. Ook van rob riet

  Reply
 2. Wat heerlijk om te lezen over een mooie zee en prachtig weer op deze koude, regen, natte sneeuw en harde wind dag. Maar misschien willen jullie wel een weekje ruilen? Oh ja, voor ik het vergeet. Sinaasappels. Je kunt de schillen prima op plantaardige olie zetten. Geregeld even zwengelen en een weekje of zo laten staan. Ook heerlijk om een druppeltje in de thee te doen. Je schijnt er vrolijk van te worden. Nu merk ik daar niet veel van (hihi) maar lekker is het wel 😉

  Reply
 3. Fijn, alles weer te lezen en dat de vaart er in zit ondanks een windloos dagje! Geniet!! (Hier alles goed afgelopen! Rustig aan weer opbouwen wat er ‘afgevallen was) 😉 (mams) dikke knufffels en grioeten terug!!) x

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *