De onderwaterwereld in Fiji

Diving in Namena - ©Carolyn Ballamy

By Minke

15 October 2022

De tijd lijkt te vliegen in Fiji. Maanden reisden we door het afgelegen gebied van de Lau eilanden. Waar we genoten van het back to basic leven. Waar we af en toe overdonderd werden door de bijzondere ontmoetingen en we ons volledig onderdompelden in het lokale dorpsleven. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Fijianen en de prachtige basale manier waarop ze leven is bijzonder om te ervaren. Kleine huizen, zonder opsmuk. Koken op een houtvuur en voornamelijk met de spullen die ze zelf verbouwen en verzamelen.

Leven zonder de luxe die wij in de westerse wereld gewend zijn en waar we in het westen zoveel waarde aan kunnen hechten. Waardes die in mijn beleving in het niet vallen als je ziet hoe men hier leeft. Waar het samen eten en delen wat je hebt in de cultuur als erg belangrijk wordt gezien. “We hebben niet zo veel” zei Soki een keer toen hij ons een kruiwagen vol verse groenten en fruit meegaf. “Maar wat we hebben delen we heel graag.” Ik heb de afgelopen maanden regelmatig gedacht dat we als westerse wereld zoveel dingen anders zouden kunnen doen en kunnen leren van hoe men hier leeft. Maar goed dat is een heel ander verhaal… en zeker niet voor nu.

Duiken in Fiji

Want we hebben de Lau groep inmiddels achter ons gelaten en in Fiji zijn een paar prachtige duikspots. We zijn nieuwsgierig naar het onderwaterleven en dan vooral wat dieper onder water. Wanneer het erop lijkt dat het weer voor een aantal dagen super kalm wordt gaan we voor anker in Viani Bay, tegenover het eiland Taveuni, om het Rainbow reef te verkennen. Nadat we het anker hebben laten vallen duiken we onze spullen op uit het vooronder en bereiden alles voor om de volgende morgen te gaan duiken. Waar er in Frans Polynesië vooral harde koralen zijn staat Fiji bekent om haar soft corals en daar ben ik reuze benieuwd naar.

Onze eerste duik blijkt per ongeluk op ‘de’ duikspot van het rainbow reef te zijn, de witte muur. Wanneer we langs de muur naar beneden zakken moet ik erop letten dat ik blijf ademen, want het is gewoon adembenemend. Zacht koraal, in alle kleuren van de regenboog, wuift zachtjes heen en weer op de stroming van het water. Al is het op de white wall vooral wit, rozig en paars wat de muur kleurt. Het lijken wel planten in alle soorten en maten. Het ene koraal staat wat verder open dan het ander en sommige lijken de meest prachtige bloemen te hebben. Het koraal is natuurlijk geen plant en opgebouwd uit allerlei poliepen. Maar het zijn allerlei verschillende soorten die ik nog nooit eerder van zo dichtbij heb kunnen bekijken. Fiji verbaasd wederom.

En zo vertrekken we een aantal dagen achter elkaar met onze dinghy naar het rif om ons te laten verbazen. Gaan we de eerste keer nog met een duikfles per persoon de andere dagen vertrekken we met twee flessen in de dinghy en discussiëren we over het wel niet aanschaffen van een grotere buitenboord motor. Want al zijn we heel content met onze 4 hp motor, twee mijlen naar het rif is best een afstand om te overbruggen met twee personen, vier duikflessen en alle duik equipement.

On our way to the Rainbow reef

Nachtduik op de white wall

Mareike en Thomas, onze vrienden van Scooter, vertellen dat ze een nachtduik hebben geboekt bij de duikschool. Jaap heeft dit al vele malen gedaan en vindt het wel prima, maar voor mij is dit compleet nieuwe materie. Hoe zal de wereld onderwater er ’s nachts uitzien? Op de valreep komt er een plekje vrij en geeft Jone aan dat ik mee kan. Super blij ben ik daarmee en tegelijkertijd ben ik ook stik zenuwachtig. Want hoe is het in het donker? Zijn de haaien ’s nachts ook actief? Wat kom je tegen aan duistere creaties die je overdag niet ziet? Maar ook hoe communiceer je eigenlijk met andere duikers in het donker?

Gelukkig valt het allemaal reuze mee en is de grootste hobbel dat ik te weinig gewicht mee hebt genomen om de switch van mijn eigen stalenfles naar de aluminium duikfles van de duikschool te compenseren. Wat maakt dat ik niet naar beneden zak, wanneer ik de lucht uit mijn pak laat lopen. ‘Dit gaat me niet overkomen’ schiet er door mijn hoofd. ‘Dat ik niet kan duiken, omdat ik niet naar beneden kom.’ En dus maak ik met de duikfles op mijn rug een hoekduik en zwem de eerste meters naar beneden tot ik voel dat ik meer in evenwicht kom en de groep heb ingehaald.

Door een grot dalen we af naar de muur en de onderwater wereld is echt anders dan bij daglicht. Veel vissen hebben een plekje gevonden voor hun nachtrust en kijken in het schijnsel van de zaklamp sloom op. Het koraal is wijd open en gebruikt alles wat het heeft om zoveel mogelijk voedsel op te nemen. Met mijn zaklamp beschijn ik de muur en geniet. Gelukkig geen haaien en andere dieren die ik liever niet tegenkom. Maar ja, misschien heb ik ze ook gewoon niet gezien. Het is immers donker…

Wanneer we via de grot weer in ondieper water komen leeg ik nog eenmaal al mijn lucht uit mijn BCD. Tevergeefs, de balans is weg en de kracht omhoog te sterk. Een les voor de volgende keer. Reserve gewichten mee.

Diving at the Chimneys - ©Carolyn Bellamy

Namena Marine Reserve

We hebben de smaak te pakken en genieten met volle teugen. Onze volgende bestemming is dan ook niet zo moeilijk. In Savusavu kopen we de permits om met onze boten naar Namena te kunnen gaan en daar te ankeren en te duiken. Namena is een Marine reserve en de dorpen van wie het eiland en omliggende riffen zijn worden met ons permitgeld betaald om niet in het gebied te vissen. Dat is in ieder geval wat ons verteld wordt.

Op de motor varen we de 25 mijlen van Savusavu naar Namena. Samen met de boten Scooter en Askari gaan we na de pas gelijk bakboord uit en ankeren we dichtbij het rif om een eerste duik te maken.  Zodra we over de ridge naar beneden gaan worden we getrakteerd op vis in alle soorten en maten. Zoveel vis heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Van duizenden kleine visjes tussen het koraal tot grote groepen Makreel en Barracuda. Ook de rifhaaien ontbreken niet. Het koraal heeft de verschillende cyclonen van de afgelopen jaren redelijk overleefd en worden we wederom getrakteerd op vele kleuren en vormen.

We besluiten een nacht hier te blijven liggen om morgen nogmaals op deze plek te duiken. De rest van de boten ziet dat niet zitten en vertrekt naar het eiland om voor anker te gaan. En zo ligt onze Eastern Stream achter het rif zachtjes op de golven te deinen en genieten we van deze mooie plek.

Lots of fish in Namena - ©Mareike Meyerdierks
Fish fish and fish - ©Mareike Meyerdierks

The Chimneys

De favoriet van Namena blijkt voor ons de Chimneys duikspot. Vanaf de ankerplek is het een paar mijlen varen, maar dan wordt je getrakteerd op de meest prachtige rotsformaties, die tot een meter of vijf onder het wateroppervlak komen. Je kunt eeuwig rondjes zwemmen om deze rotsen en steeds weer wat anders zien. Ga je iets dieper dan zie je op de bodem grote groupers die je nieuwsgierig aankijken. Na elke duik spreken we tegen elkaar in superlatieven en ik snap dat dit een van ’s werelds beste duikspotten wordt genoemd.

Als de wind naar een paar dagen weer aantrekt is het tijd om ons boeltje op te pakken en verder te varen. De baai in Namena is niet beschermd genoeg, maar we hebben vier dagen kunnen duiken. Wat op zichzelf al fantastisch was. Ik vrees dat elke volgende duik- of snorkelspot tegen zal gaan vallen, na al het moois wat we in de afgelopen weken gezien hebben. Het wordt nog wat om dit niet met elkaar te gaan vergelijken.

Soft Corals - ©Carloyn Bellamy
Marine life in Namena - ©Carolyn Bellamy

Fotocredits

Carolyn Bellamy van de boot Askari heeft een prachtige onderwater camera en ook Mareike Meyerdierks had de Go Pro mee. Alle foto’s bij dit blog zijn dan ook door hen gemaakt en ik ben super blij dat ik ze mocht gebruiken. Misschien is het tijd te gaan sparen voor een eigen onderwater camera…

16 Comments

 1. Fantastisch!👍😃

  Reply
 2. Daar wordt je toch wel even stil van. Wat een geweldige natuur! Dit zijn voor jullie vast dagen met 100 gouden randjes.

  Reply
  • Ja, dat zijn het zeker. Soms zelfs lastig om er woorden aan te geven…

   Reply
 3. Prachtige onderwaterwereld

  Reply
  • Dat is zeker genieten. Geweldig wat een kleuren!

   Reply
   • Minke, Minke, wat fantastisch in één word!
    Wat hebben jullie toch een prachtig leven, en wat genieten jullie!
    Geweldig!
    Groeten van Chris en mij

    Reply
 4. 👍😁

  Reply
 5. Wat hebben jullie weer mooie dingen beleefd,fantastisch,dank je wel voor het mee genieten

  Reply
  • Wat fantastisch mooi Minke!

   Reply
 6. Niet voor te stellen voor mij/ ons in dit nederlandje. Dank voor het prachtige verhaal en die ‘onnatuurlijk’ mooie foto’s. ❤️

  Reply
 7. Wat weer een prachtige belevenis. Wij hebben er weer van genoten. Schitterend. Groetjes Bertus en Cisca 😘

  Reply
 8. In mijn fantasie mee gedoken. Fantastisch!
  Mooi verhaal.
  Groet van Gretha.

  Reply
 9. Prachtig verhaal weer, met wonderbaarlijke foto’s.
  Dit moet een uitzonderlijke belevenis zijn geweest.

  Reply
 10. Haha…your writing might just get me diving, where all others have failed to tempt me. Thankyou for sharing

  Reply
 11. Wat maken jullie leuke avontuur mee mooie blog super

  Reply
 12. Wat een groot verschil met het klimaat in Nederland zowel politiek als verdraagzaamheid het Gasprobleem hier is afschuwelijk prijzen vliegen door plafonds. Als ik het vergelijk met jullie leven, in Fiji.
  Fantastische onderwater foto,s en zo helder met die prachtige kleuren mooier dan welke aquaria die ik hier ooit gezien heb.
  Ik zie uit naar het volgende blog van jullie.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *