Canaren – Cabo Verde

By Minke

12 December 2016

Dag 5
Onze dagafstand van de afgelopen dag is ruim 145 mijl. Dat is echt super! We hebben goede wind, maar ook veel golven. Het is een onrustige zee, maar de snelheid van de boot daarintegen is het gehobbel en gebobbel waard. In dit tempo zijn we morgen aan het begin van de middag in Mindelo, op het eiland Sao Vicente. Wat heel fijn zou zijn, want dan komen we gewoon overdag aan en kunnen we rustig een plekje zoeken in de baai en inklaren bij de instanties. En we zijn ruim op tijd om mijn ouders te ontvangen, want zij komen de veertiende aan voor een vakantie van een paar weken.
Ik heb vandaag voor het eerst vliegende vissen gezien. Het leken net een groepje zeer kleine vogeltjes die over het water scheerden. En terwijl ik me nog aan het afvragen was wat deze vogels hier deden, zo’n eind verwijderd van het land, duiken ze terug het water in om vervolgens niet meer boven te komen. Oke … de meeste vogels kunnen over het algemeen toch niet zwemmen? Vliegende vissen dus. Ik wist dat ze in deze omgeving voorkwamen, maar gezien had ik ze nog niet.
Tijdens de oversteek van Marokko naar de Canaren konden we ons elke dag wel even opfrissen in zee. Maar met een snelheid tussen de vijf en zeven knopen kun je niet meer in zee zwemmen om je even te wassen. Dus vanmorgen hebben we eindelijk maar eens gedouched. We hadden natuurlijk al ons veels te luxe zitbad, wat de vorige eigenaar in de badkamer heeft geplaatst. Hier kunnen we douchen, maar daar maken we eigenlijk nooit gebruik van. We douchen zo veel als mogelijk wanneer we in een haven zijn, of nemen een verfrissende duik. Op de Canaren hebben we een buitendouche aangelegd, zodat je je na het zwemmen even kunt afspoelen met zoet water. En om zo veel mogelijk (drink)water te besparen gaat douchen tijdens het zeilen als volgt: Je gaat in het gangboord zitten en haalt met de puts zeewater aan boord. Een paar putsen over je heen en dan kun je lekker soppen. Ook het afspoelen gebeurt vervolgens met zeewater, waarna je je in de kuip kort afspoelt met zoetwater.
En zo verbaas ik me elke keer toch weer over hoe dingen aan boord gaan. Je maakt op een schip toch heel andere keuzes dan thuis. Zeker wanneer niet alles onbeperkt aan boord voorradig is, zoals met water het geval is. Natuurlijk kunnen we altijd weer watermaken, maar we proberen ook zuing en efficient met dingen om te gaan. Dit om ook zo milieuvriendelijk als mogelijk over de wereld te reizen.
Voor nu even het laatste bericht over onze oversteek naar de Kaapverdische eilanden via de SSB-radio, vanaf morgen zijn we weer in de bewoonde wereld.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *