Atol hoppen

Eastern Stream anchored at the reef of Amanu

By Minke

8 October 2020

Zeilen tijdens Covid

Met de terugkomst van Covid-19 hebben we ons zeilprogramma afgestemd op de ontwikkelingen hier in Frans Polynesië. We hebben geen ambities om dit jaar te vertrekken naar een ander land. Iets wat met alle gesloten grenzen om ons heen ook niet mogelijk is. Dit maakt dat we niet hoeven te bevoorraden voor grote oversteken. Ook (groot) onderhoud waarbij we het water uit moeten is op dit moment niet aan de orde. Alles wat er moet gebeuren aan boord kan gewoon terwijl onze Eastern Stream in het water ligt.

Dit maakt dat we de drukke, meer stedelijke, toeristische en met Covid besmette gebieden rechts kunnen laten liggen. Hoe verleidelijk ook met de grote ‘Franse’ supermarkten en vele voorzieningen, het is op dit moment niet nodig. Met de Marquesas in ons achterhoofd, als bestemming voor het cycloon seizoen, willen we ook niet al te ver naar het westen afzakken. En dus hoppen we inmiddels al maanden heen en weer tussen Hao en Amanu. Voor de boodschappen en wat internet naar Hao en voor de rust en het genieten naar Amanu.

In de compendiums en cruising-guides wordt amper over Amanu gesproken. Voor de meeste zeilers ligt Amanu niet op de route. Veel boten komen hier dan ook niet, terwijl het er prachtig is, erg rustig en het prefecte blauw water gevoel geeft.

We ontmoeten een boot die hier al een maand of zeven is. “Ach” zegt Richard, “Alle atollen lijken op elkaar en dan is het hier toch perfect?” Hoewel we zeker nog meer willen zien van de Tuamotus is het voor dit moment inderdaad een perfecte uitvalsbasis.

We vermaken ons met het verkennen van de atol, met snorkelen, paddleboarden, kite surfen, kreeftenjachten en kokosnoten zoektochten. En aangezien foto’s soms zo meer zeggen dan een stuk tekst, een compilatie van de kiekjes van Amanu!

Verstilde ankerplekken

In de hele atol vinden we prachtige ankerplekken. Ver van de bewoonde wereld wanen we ons helemaal alleen. Enkel de lokale bevolking komt hier af en toe om hun land te bewerken en kokosnoten te verzamelen. Ze komen vanuit het dorp met een klein bootje vol met alles wat ze nodig hebben om een paar dagen op de motu te verblijven. Van matrassen tot etenswaren. ‘s Avonds zien we dan oranje vuurtjes op het land en overdag vissen ze hun avondeten bij elkaar en zijn ze bezig met werkzaamheden voor de Copra.

Private motu on Amanu
Locals on their way to work in the Copra
View from our private motu

De onderwaterwereld van Amanu

Je bent niet op Amanu geweest wanneer je geen bezoek hebt gebracht aan het etoile reef. Dat is tenminste wat de locals ons vertellen. We zijn erg benieuwd naar dit rif, dat de vorm heeft van een ster en midden in de atol ligt. Samen met Kalea liggen we twee dagen op deze prachtige plek. Gezellig dicht op elkaar met een voor en achter anker om niet op het rif te belanden of een bommie te raken wanneer de wind draait.

Vooral de onderwaterwereld overtreft al mijn verwachtingen. Op de black tip sharks die ons overal volgen na dan…

Clams
Snorkling at Etoile reef Amanu
Chritsmas Trees Amanu Tuamotus
A Little Seastar Amanu Tuamotus
Coral & Shells in Amanu

Watermaker problemen

Niet alles in Amanu is rozengeur en maneschijn. Wanneer we op de east anchorage liggen om te schuilen voor de Maramu, een sterke zuid-ooster wind, ontploft de deksel van één van onze filters van de watermaker. Het water spuit in het rond en in de machine kamer is alles in no-time kletsnat. Jaap is twee dagen druk bezig met de reparatie. Alle pogingen om de deksel te repareren mislukken. En dus maakt hij uiteindelijk maar een alternatieve deksel. Tja, water is een van de onze basisbehoeften. Zeker met alleen maar zout water om ons heen.

Damage filter Sea Recovery
Exploded filter Sea Recovery
Final fix filter Sea Recovery

Cruisen met Kalea

“Komen jullie vissoep eten vanavond?” Met de dinghy komen Elenise en Jacques langzij na een wandeling op de noordelijke motu. Aan boord een prachtige vis die ze gekregen hebben van een familie die daar aan het werk is. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en die avond eten we Peruviaanse vissoep.

Wanneer Jacques onder het eten vertelt dat ze een Octopus hebben gezien wordt er gelijk een plan gemaakt voor de volgende dag. Op octopus jacht!

Geef mij trouwens maar de vissoep, ik ben niet zo fan van octupus. Maar alles wat je vangt moet je nuttigen is ons motto, zo ook de octopus.

Octopus for dinner

 

We hebben een heerlijk tijd samen met Kalea. Goede gesprekken, spelletjes en lekker eten. Maar ook kitesurfen, bak experimenten en spelen met de drone. Jacques is een goede drone kapitein en maakt prachtige foto’s van onze boot achter het rif van Amanu

@Jacques Berther
@Jacques Berther
Kitesurfing Amanu

Boobies en ander natuurschoon

We worden verwend in Amanu als het gaat om het natuurschoon. We zien schildpadden, haaien en de meest prachtig gekleurde vissen. Maar het cadeautje is toch wel een Humpback walvis die Amanu heeft gevonden, een rondje door de atol zwemt en even achter de boot komt kijken. Op dit soort momenten ligt de camera helaas nooit paraat.

Het is het nest seizoen in Amanu voor de Boobies. Op een van de nesten blijft een vogel stug zitten wanneer we langslopen. Raar, want meestal vliegen ze weg, zelfs wanneer je op grote afstand passeert. Wanneer we goed kijken zien we haar jongen. Prachtige witte pluizebolletjes. 

Nesting Boobies
Every shell is a house
Planting some young coconut trees

De kokosnoten hebben wat moeite om met hun wortel door de dikke laag van dood koraal heen te gaan. Op onze kleine prive motu proberen we de jonge planten wat te helpen door ze in een gat te planten. Wanneer we op de kant zijn geeft Jaap ze zelfs af en toe water. Maar vanaf nu moeten ze op eigen kracht verder. Misschien groeit er op de motu ooit wel een mini Eastern Stream kokospalmpje. Dat zou leuk zijn, al zullen we dat nooit weten…

Sunset Amanu @Elenise Berther

12 Comments

 1. Dank je wel voor jullie mooie beschrijving van de ontdekkingen,die jullie allemaal doen.Ook de foto’s zijn prachtig en duidelijk,een plezier om ze te bewonderen.Ik wens jullie een goede verdere spoedige reis en wacht met spanning op het volgende verhaal.Gr.Riet

 2. O Minke en Jaap, ik ben sprakeloos! Jullie leve het leven ten volle!
  En wat is het daar prachtig! Wat geweldig dat jullie dat allemaal meemaken!
  Het regent hier, het is herfst, koud en guur weer. Totaal iets anders dan bij jullie.
  maar…… erwtensoep vanavond…. en dat is ook wel weer fijn!
  Hartelijke groeten en een dikke tút,
  Coby

 3. Wat waanzinnig mooi! Ik geniet met jullie mee. Zeker nu de regen met bakken uit de lucht komt en er er een vieze harde wind staat. Het is helaas nog niet zover maar anders………. Beam me Up Scotty. Tot die tijd blijft het bij wegdromen bij jullie prachtige foto’s en verhalen.

  Groetjes van Janneke

 4. Minke en Jaap, prachtige verhalen en foto’s!
  Geniet van elkaar en van het relaxte leven daar.
  Hier is het herfst en rukt de Corona op!

  Heel veel plezier en…………… Blijf gezond!

  • Wat is dit toch ontzettend mooi, weer! Ik zie die humpback helemaal voor me, te gek!

 5. Oh Minke wat een fóto’s! Daar krijg ik toch wel weer de kriebels van hoor. Ik ben zo blij dat we begin dit jaar nog naar Sri Lanka zijn geweest, want voorlopig zitten er even geen verre reizen in voor ons. Gelukkig kan ik meegenieten van jullie heerlijke reis. Besef je het nog, hoe bijzonder het is wat jullie doen? Blijf genieten! Dikke smok

  • Prachtig verteld en mooie foto’s er bij. Dat is genieten terwijl hier de regen tegen het raam klettert.

 6. Paradijs op aarde… wat zitten jullie mooi! En die foto’s! Prachtig! Heel fijn om allemaal weer te lezen en te zien!
  Take care darlings!
  Liefs Natas XX

 7. Wat weer een prachtig verslag en mooie foto’s.
  We hebben hier een bovenbuurvrouw en zij is ook een zeilster.
  Ze heeft jullie blog ook al gelezen en is er jaloers op.

 8. Wat een goddelijk stuk op deze aarde!

 9. Hoi Minke en Jaap

  Wij hebben vrienden uit Tsjechie en die zijn ook een zeiltocht aan het maken en ze zijn nu ook getraind op een eiland in Frans Polinesie ze stuurden een foto van Nuku Hiva met een beeldinformatie ik denk dat het ook ergens in de buurt is bij jullie.
  Hun mailadres is fejfar@best-hosting.cz
  Misschien kun je contact met ze krijgen.

  Liefs en groeten van Wim en Gonnie

 10. Hoi Minke en Jaap

  We volgen jullie nog steeds.
  Het is nu wel saai als je niks meer kunt.
  Hier is het ook saai,we kunnen ook niet veel.
  Alleen boodschappen doen en een beetje buiten wandelen,maar het is niet anders.
  Onze vrienden uit Dolsko zijn ook ergens in de buurt van jullie.
  Ik kreeg een verslag over Nuku-Hiva ook een eilandje.

  Groeten van ons en houd je haaks.

  Wim en Gonnie